Сериозни икономически интереси може да стоят зад ареста на шефа на РПУ Раковски Георги Илиев. Това е една от хипотезите, изразени от адвоката му Стоян Донков по време на делото, на което съдът реши той да остане зад решетките. "Въпреки, че на пръв поглед РПУ Раковски изглежда маргинално полицейско управление, под неговата юрисдикция е една от най- големите икономически зони в областта. 

Може да има прекалено много причини да се сугестира някое лице, да се премахне определена фигура" коментира Донков. Според него будел недоумение фактът, че сигналът за престъплението е подаден във Вътрешна сигурност веднага след като е било извършено, а операцията е реализирана след 1,2 години. "Очевидно моментът не е избран случайно" заяви адвокатът. Също така Донков заяви, че няма никакви доказателства, които да свързват Илиев с престъплението, в което е обвинен. Въпросният Метин Мустафа сам е предложил подкуп от 20 000 лева на полицаите, които са го разпитвали, а Илиев е влязъл само за половин минута по време на разпитите и изобщо не е разговарял с него. "Нормално е полицаите да дадат обяснения, които да са в ущърб на началника им , защото по този начин наказанието им ще бъде намалено и мерките им за неотклонение ще бъдат по-леки. Както и стана в случая, коментира Донков. 

Прокурорът Анна Викова отказа коментар след мярката. 

Съдия Светлана Станева остави Георги Илиев зад решетките, тъй като според нея авторството на престъплението е безспорно, а доказателствата достатъчни към настоящия момент. "Деянието се харектеризира с по-висока степен на укоримонст заради длъжността, която заема обвиняемият. Той е призван да разкрива престъпления и да участва в тяхната превенция, а не да извършва такива" заяви съдията. 

Тя взе под внимание фактът, че родителите на Илиев са тежко болни и той се грижи за тях, но прецени, че може да извърши друго престъпление, намесвайки се в разследването.