В едночасова емоционална пледоария Атанас Червенков - Райфъла поиска Пловдивският окръжен съд да измени мярката му за неотклонение и да го освободи или пусне под домашен арест.

На дълго и на широко той разказа за влошеното си здравословно състояние и тежките условия в затвора. Заяви, че е принуден да дели една килия с болни от спин и хепатит и има голяма вероятно да не излезе жив от затвора. 

"Три години съм подложен на нечувани репресии, все едно съм Ханибал Лектър", заяви Райфъла, правейки паралел с прочутия герой на Томас Харис.

При мен пращат затворници, които за няколко цигари или за 5 дни отпуск са готови да ме натопят за всяко едно престъпление, продължи обвиняемият.

Той се върна назад във времето, когато е бил задържан, и заяви, че е жертва на лъжливите свидетелски показания на Веселин Загорски - Тъпото, който се съгласил да изпълни поръчка на полицията, след като разследващата полицайка му купила два дюнера и два литра фанта. 

"Тъпото непрекъснато яде. Сами ще се обедите, когато започнат заседанията. Него не го интересува дали ще лежи 20 или 30 години в затвора - важното е да има за ядене!", обясни Червенков. 

Другият човек, който създава проблеми на Райфъла, е Йордан Налбантов, който откраднал маратонките му, за което Червенков подал жалба. Освен това Налбантов го подучвал да излъже, че има връзка с прокурорката по делото, за да може да ѝ направят отвод.

Райфъла заяви, че никога не би извършил никакво престъпление, защото е почтен гражданин и бизнесмен. 

"Уважаеми съдии, аз съм завършил с отличие гимназия, завършил съм Милиционерското училище, медицина и имам съпруга и две деца близначета. Не съм пропуснал свиждане, но сега на Коледа не можах да ги видя, защото ме преместиха в София", каза Райфъла и се разплака. 

„Моля ви, нека правдата възтържествува, променете ми мярката“,  призова той.

Съпругата му Евелина също държа яростна реч в негова подкрепа.

"Наско е перфектен мъж, бизнесмен и съпруг. Вече 25 години сме женени, не сме се разделяли дори един ден. Днес това рядко се случва, нали ги знаете какви са мъжете…", заяви Червенкова и посочи, че тя е от добро семейство: баща - лекар, майка – учителка, и това се отразило зле на цялата фамилия. 

Със заключението, че делото водено срещу съпруга ѝ е пълна пародия, тя също помоли магистратите да го пуснат - било под гаранция, било под домашен арест. 

И двамата предупредиха, че един ден ще търсят правата си в Страсбург, ще осъдят държавата и данъкоплатците ще се принудени да плащат заради своеволията на полиция и прокуратура. 

Райфъла заяви, че е на края на нервите си и дори направи забележки на прокурора, да не чука с химикала си по банката.

Предстои прокуратурата да изложи своето становище, а съдът да вземе решение.

Очаквайте подробности!