Българската Силициева долина може да бъде създадена в Пловдив. За този амбициозен проект се говори от години, но вече име и конкретни стъпки, които да превърнат пустите земи в „Гладно поле” в Hi-Тec парк.

Проектът, заплануван за Гладно поле, в момента е в междинна фаза, като се чака зелена светлина от Министерството на отбраната. Причината е, че голяма част от парцелите там са на МО, които подписаха споразумение за прехвърляне на парцелите срещу строителство на път в близкото поделение.

Американската компания за микропроцесори Sibiz вече започна строежа на офиса си в Пловдив. Близо 15 милиона лева ще струва изграждането 30-метровата офис сграда срещу парк Лаута. След като заработи на пълни обороти там ще бъдат отворени 1500 нови работни места.

Община Пловдив пусна обществена поръчка преди месец по европрограмата „Региони в растеж” за 22 милиона лева. Тя засяга т. нар. „Социална инфраструктура”, като предвижда пълното преобразяване на двата квартала, заключени между булевардите „Цар Борис III Обеднител”, „Марица – Юг”, „Източен” и „Княгиня Мария Луиза”.

Втората част от проекта „Региони в растеж”   включва именно направата на втори градски център в Пловдив. В плановете на градската управа е бъдещият втори градски център да не се изчерпва с думата  бизнес парк. А място, в което ще има културна инфраструктура, площадни пространства, административни сгради.

До 2020 година там ще бъдат налети 9 милиона лева по програма „Региони в растеж”. Със сумата ще се започне изграждането на първичната инфраструктура – окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.

Паралелно с това ще се кандидатства и по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за района. През програмата могат да бъдат привлечени 70 милиона лева за създаването на Център за върхови постижения в областта на биотехнологиите.  

Община Пловдив и част от университетите под тепетата подписаха споразумение за сътрудничество, което може да промени облика на целия град.

Снимка: Проект на Архитектурно студио Коб Проект за бизнес център на Гладно поле.