Препълнени коридори в ДКЦ-тата, опашки в аптеките, кашлящи пловдивчани. Такава е обстановката в града под тепетата. Въпреки болнавата картина, грипна епидемия в Пловдив не е обявена.

След многократните публикации на TrafficNews.bg по темата, десетки ученици сигнализираха, че не малка част от връстниците им липсват в класните стаи. Наш репортер провери каква всъщност е ситуацията в някои от училищата в града.

Най-болни се оказаха малчуганите в основните школа. Притеснен баща разказа пред наш репортер, че днес от 19 деца в първи клас на СУ „Св. Константин-Кирил Философ“  присъствали само 8. Останалите както се предполага били болни.

В НУ „Христо Ботев” обаче има паралелки, в които няма нито един липсващ ученик. В другите отсъстващите са по двама или трима.

В ОУ „Райна Княгиня” в един от 6-тите класове липсват 3 деца от общо 23, като днес двама са преустановили посещението си заради висока температура. Шарена е картината в по другите класове.

6 от 26 деца пък са болните в една от паралелките в ОУ „Княз Александър”. Преподаватели от елитното училище споделиха пред наш репортер, че през изминалия петъчен ден две деца са си тръгнали, поради много висока температура. Педагозите смятат, че пика на грипа ще е в края на следващата седмица.

Шарена е картината и в гимназиите. Между 3 и 5 са болните в клас в Английската, Руската и Търговската гимназии.

„Има по двама-трима болни в класовете. Липсата се усеща повече при дванайсетокласниците”, сподели възпитаник на Национална Търговска гимназия.

Оказва се, че има не само болни ученици. Преподавателите също са ударени от грипа. В „Душо Хаджидеков” се налага учителите да поемат извънредно часовете на колегите си.

Както TrafficNews.bg съобщи от РЗИ категорично отрекоха слуховете, че сме на прага на грипна епидемия. Въпреки това са преустановени плановите женски консултации, свижданията в болниците, имунизациите при децата, повишен е и контролът в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал. 

От началото на 2018г в Пловдивска област е повишена заболеваемостта от остри респираторни заболявания и такива протичащи с ентероколитен синдром – към момента 121,71%оо при средно за страната 118.88%.

Грипна епидемия се обявява в случаите, когато заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания достигне 200 болни на 10 000 души. Школата пък се затварят при отсъствие на поне 30% от учениците заради заболяване.