Пловдивска фирма взима под наем ниви, като  на практика собствениците ще получат пари, колкото е продажната цена на имотите.

Парцелите са в част от земя от 235 декара край летище Пловдив, която бе взета на концесия от пловдивската фирма Арт Принт. Тя ще добива баластра в следващите 10 години, като ще плати щедро на собствениците на земи. В момента дружеството разполага с 80 декара за стопанисване. Другата част от земята е на дребни производители, които всяка година получават едва по 20 лева от арендатори за това, че обработват земята им.

Ползите за собствениците ще бъдат разкрити на голямо обществено обсъждане в село Катуница на 12 декември. Там ще могат да бъдат зададени всякакви въпроси относно концесията и бъдещите намерения на фирмата.

Предложението на Арт Принт към тях ще е да вземат под наем за следващите 10 години земите им, като ще получат 10 пъти по-висок заплащане, а освен това ще предплатят всички суми. Така вместо всяка година собственикът на парцел да вземе 20 лева, той ще вземе 2000 лева и то наведнъж.  В момента тези парцели вървят за продажба между 1000 и 2000 лева на декар.

Ползите не спират дотук за собствениците на имоти в терена край летище Пловдив. На практика след 10 години парцелите им ще бъдат по-плодородни.

„Тези земи са с ниско качество, ако така може да се нарече. Ако за един декар е нормално да се добиват 300 килограма жито, то тези парцели могат да дадат едва 110-120 кг/дка. Те реално взимат дотациите, а от житото каквото може да изкарат. Един от проблемите е именно баластрата под хумуса. В момента той е едва 30-40 см, а отдолу има 40 метра инертни материали. Заради малкия слой хумус влагата попива през баластрата и земята е неплодородна. След като приключим с добиването на баластра ще засипем всички парцели с 50 см хумус, което ще вдигне нивото на категоризация на земята им”, обясни ИЛиян Филипов.  Полза от концесията ще има и за Община Родопи и Садово.Те ще получат близо 2,5 милиона лева от концесионни такси през следващите години, които директно ще влязат за благоустройство на населените места.

В момента фирма Арт Принт са подали инвестиционно намерение  за изграждането на баластриера. Тя ще се добива от земята на дълбочина от 5 метра, а след това ще се кара с превозни средства за преработване в покрайнините на Пловдив, където ще се произвежда бетон.