„Докога трите фирми, които са направили картел в пловдивския градски транспорт, ще извиват ръцете на Общината?”, пита пловдивчанин, който е провокиран от информацията, че превозвачите искат вдигане на компенсациите за автобусите.

Димитър Чолаков, Веселин Дошков и Петко Ангелов поискаха градските власти да завишат сумите с по 300 000 лева на месец, което прави още 3,6 млн. лева на година. В момента Общината плаща 5,9 млн. лева за градския транспорт всяка година.

„Гледам, че фирмите сравняват цената на км в Пловдив и София. Тогава да попитам, защо трите фирми си направиха консорциум и дадоха цена от 1,78 лева на км? Те не направиха ли анализ в началото на годината за разходите? В това число трябва да влиза и печалбата. След като не искат да обслужват линиите да се откажат от договора и да се направи нов конкурс”,пише нашият читател.

Той смята, че и при сегашния начин за разплащане всяка фирма получава огромни суми, като дотации и компенсации, отделно всички средства от билетите остават при тях.

„Пълен абсурд са и твърденията, че изплащат автобуси по 150 000 евро! Те могат и да ги изплащат, но такива автобуси не се движат по улиците на Пловдив. Половината градски транспорт са щъркели – Отокар и Исузу, които струват по 30 хил. евро”, смята мъжът, който  е работил в обществените превози.

Пловдивските превозвачи спират рейсовете, ако компенсациите им не се увеличатОтпуснатите 1 млн. лева допълнително тази година не стигали да покрият разходите