Преди няколко дни ви разказахме за странната находка, която откри пловдивчанин в кутия натурален сок от марката "Йоси". В микса ягода и банан той намерил голямо парче мухъл, с размери на салфетка. Натуралният сок е закупен от малък магазин от борсата край село Първенец, а марката е „Йоси”. Нашият читател разказва, че и друг път си е купувал същата напитка, но досега не е имал проблеми.

"Йоси" е марка на пловдивската фирма "Филикон- 97", които се свързаха с нас след публикацията. От ръководството на компанията пожелаха да се извинят лично на клиента си, а освен това представиха и позиция по въпроса. Според тях случаят е единичен и се дължи на механично увреждане на кутията. Ето и пълният текст на позицията на "Филикон":

 

Фирма „Филикон- 97“  АД е утвърден български производител, който произвежда голям асортимент от продукти и има смелостта и професионализма да изнася плодови сокове, нектари и напитки в над 40 държави. Всички те се произвеждат в картонени опаковки от световни фирми като Tetra pak  и Combibloc. Основното предимство на тези картонени опаковки е, че продуктът в тях е асептичен, т.е. заготвен, стерилизиран, охладен, напълнен в стерилни опаковки, без консерванти и с максимално запазени хранителни качества. Технологията, оборудванетно и know-how на този тип асептично опаковане е с история над 70 години и с много висока гаранция за качество и безопасност.

По този повод, ние, като производители и фирмата, предоставила оборудването и опаковките Combibloc, открито заяваваме, че попадането или  „поставянето” на чуждо тяло в продукта е напълно невъзможно, поради факта, че линиите са снабдени с редица микро- филтри, сензори и контролери на различни нива, за спиране на процеса и отстраняване на проблемните опаковки на момента.

Единственият проблем при тези опаковки е, че всяко минимално механично увреждане може да наруши целостта и асептичността на опаковката и да доведе до промени на продукта и негодност за консумация.

В нашата практика имаме наблюдавани частни случаи като този– при минимално нарушение в целостта на картонената опаковка, дори и такова като убождане със игла- невидимо за потребителя- може да се създаде условия за прорастване на гъбни култури, които се нуждаят от захар, плод и  много малко кислород. Тази развала, за съжаление, няма външна проява, т.е.  опаковката е цяла, без външно подуване, сокът е относително органолептично непромененен и единствено при консумиране се изливат жилави парцали от гъбна култура, развила се 7-10 дни след нарушаване на целостта на опаковката. Това прораставане на гъбна култура се дължи  на богатата хранителна среда на въпросния продукт, съдържащ в състава си калорично плодово пюре от банан и ягода, добавена захар, без консерванти. Такъв проблем не би се наблюдавал в плодови напитки с минимално плодово съдържание и подсладители, вместо захар, защото без натурални съставки нищо не се развива и не предизвиква развала.

В тези единични случаи, за съжаление, нито търговецът, нито крайният потребител могат да разпознаят проблемната опаковка.

Ние, като производител на хранителни продукти, които са асептични /стерилни/, провеждаме 24- часов физикохимичен и микробиологичен контрол и на пазара не се допуска никаква продукция с отклонения от заложените Европейски стандарти за качество и контрол на храните. За нашите лаборатории такива частни случаи не са обект, защото те предимно се наблюдават във хранителната верига извън фабриката– при транспортиране, подреждане, механично увреждане.

От името на целия екип се извиняваме на консуматора за причинения дискомфорт и го каним официално, заедно с екипа на сайта да посети нашата фабрика, за да имаме възможност да им предоставим да опитат всички наши продукти, които са над 150 артикула и да  възвърнат доверието си към нас, ставайки наши вечни фенове.         

С уважение,

 Екипът на „Филикон-97“ АД