Община Пловдив започва проверка в 5-то ДКЦ в Пловдив. Това съобщи днес секретарят на Общината Ангелина Топчиева след провелия се Общински браншови съвет по здравеопазване, на който присъстваха лекари, представители на ръководството на центъра и на общината, както и синдикални лидери.

Припомняме, че през юли от КТ „Подкрепа“ алармираха, че двама медици от 5-то ДКЦ са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведение. Д-р Антония Йорданова и рехабилитаторът Красимира Вичева получили заповеди за прекратяване на трудови правоотношения, а причината за това било желанието им да учредят синдикат в поликлиниката. Сред нарушенията, за които разказаха освободените от работа медици, са изплащане на работни заплати, които са под минималната работна заплата, и налагане на системен психологически натиск от страна на д-р Литовойска. „Също така, по получена от нас информация от други източници, се твърди, че в същата сграда се ползват помещения, наети от фирма без търг или конкурс и д-р Литовойска работи в тази фирма. Това според нас е нарушение на закона за конфликт на интереси”, обясняват от синдикалната организация.

Пловдивски лекари се жалват от уволнение, след като учредили синдикатПричината е в съкращаване на щата, твърди управителят на ДКЦ-то

„Завели сме дела в съда  срещу незаконосъобразните заповеди. Пуснали сме и сигнал в прокуратурата, който касае нарушаване на права”, съобщи днес лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев. Той посочи също, че медиците в ДКЦ-то работят в страх и под натиск. Липсвал и принцип на разпределяне на парите, като не било ясно защо едни специалисти получават по-малко възнаграждение от други. Точно тези неуредени вътрешни правила карали ръководството да се страхува от създаването на синдикална организация.

Според Кръстев съществува и друг проблем в 5-то ДКЦ. Първичните прегледи от 2009 г. досега са намалели почти наполовина. „Ако тогава за първите шест месеца са били 23 600, в момента са около 13 000. А тези прегледи са много важни, тъй като са свързани със средства от НЗОК. И ние като социални партньори, както и общината трябва да наложим една превенция, за да не се стигне до фалит на ДКЦ-то”, предупреди Кръстев.

„Проблемите, с които бяхме запознати днес са в две направления. Първият проблем е трудово-правен – освободени са един лекар и рехабилитатори в 5-то ДКЦ. До произнасяне на съда по този казус обаче ние няма как да се намесим. Вторият проблем, за който бяхме сезирани, е, че икономическите показатели на ДКЦ-то не са задоволителни спрямо предходни години. Това е анализ, който ние не подкрепяме, докато не направим проверка. Въпреки че следим всички ДКЦ-та и на този етап нямаме подобни съмнения. Но след като синдикатите смятат, че има проблем, сме длъжни да направим проверка. Нашето звено за вътрешен одит в рамките на месец ще направи обстойна проверка и дадохме уверение на синдикатите, че ще обсъдим с тях резултатите ”, обясни Ангелина Топчиева.

Търсят управител на пловдивска поликлиника, може и да не е лекарКонкурс за управлението на ДКЦ – V ще бъде пуснат от Общинския съвет