Трагедия в едно асеновградско семейство! Вчера наобед в акушеро-гинекологично отделение на болницата, след планирано раждане (секцио) е починала 37-годишната родилка Даниела, разбра TrafficNews.bg. Сигналът за смъртния случай е подаден в РУ Асеновград от управителя на МБАЛ Асеновград.

Случаят е докладван на дежурен прокурор и е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по чл.123, ал.1 от НК. 

Репортер на TrafficNews.bg се свърза със завеждащия АГ отделението в асеновградската болница д-р Червенков. Белодробна тромбоемболия и нарушение в кръвосъсирването – са двете тежки нарушения, които са се получили около час и половина след раждането, обясни той. По принцип тези усложнения са с почти 100-процентна смъртност, каза още докторът. Според него те са били абсолютно непредсказуеми и нямат никакво отношение към бременността на жената или възрастта й.

В цял свят е много трудно предварително да се диагностицира рискът от възникване на белодробна тромбоемболия. Освен бременните, възрастните хора, страдащите от онкологични заболявания в малкия таз, предразположени към риск от белодробна тромбоемболия са хората с разширени вени, дамите, които ползват неконтролирано контрацептиви, и наркоманите. Белодробната емболия е водеща причина за майчина смъртност в развитите страни.

Дали наистина нищо не е предвещавало тази трагедия с майката, предстои тепърва да се разбере.