Кметът на Съединение Атанас Балкански бе отстранен от длъжност с решение на ОИК. Припомням, че общинските съветници още през януари поискаха отстраняването му, защото притежава фирми, което е в нарушение с кметския му пост.

Според Теодора Василева - председател на ОИК в Съединение, комисията е взела решението сега, защото по настояване на ЦИК е изчакала разследване на Икономическа полиция. То е приключило без да бъдат установени данни за извършено икономическо престъпление от Балкански, но с констатация за допуснато административно нарушение по закона за местното самоуправление и местната администрация, съобщи радио Пловдив. 

На това основание ОИК се произнася с мнозинство за отстраняването на кмета Атанас Балкански от длъжност, обясни Василева. Балкански обжалва пред Административния съд в Пловдив решението на ОИК.

За временно изпълняващ длъжността кмет на община Съединение е определен сегашният заместник – кмет Ангел Къцов. На сесия на местния парламент на 21-ри декември ще бъде решено кой ще управлява общината до произнасянето на съда.

"Правдата възтържествува, законът трябва да се спазва. Съдът трябва да прецени дали има закононарушение или няма", коментира пред TrafficNews.bg председателят на Общинския съвет на Съединение Георги Руменов. 

До момента в България няма практика кмет, който е отстранен за такива съмнения, да бъде възстановен на работа. 

TrafficNews.bg