Нова тенденция на пазара на недвижими имоти наблюдават пловдивските брокери. Преди старта на учебната година в града под тепетата има недостиг на боксониери и гарсониери, които се отдават под наем. Причината за това е, че студентите, които са приети във висшите училища в Пловдив, вече не искат да се кооперират, а търсят самостоятелни жилища, съобщи за TrafficNews.bg Николай Александров, брокер в една от най-големите агенции в града.

„Търсенето започна още от август. Тези, които ще са първи курс, от рано идват, за да направят огледи. Други, които миналата година са имали някакви проблеми с жилището и са решили да го сменят, също започнаха да търсят още лятото”, посочи брокерът. Все пак септември е най-активният месец за огледи от студенти. Най-предпочитани райони за наемане на жилища са в центъра, както и районите около висшите учебни заведения, квартал "Кършияка" и около новата сграда на Пловдивския университет, „Смирненски” заради Медицинския университет и „Тракия” заради Аграрния.   

Най-търсени са апартаментите от порядъка на 35-55 кв. м., но в града има недостиг на такива. „Допреди две години студентите се кооперираха и наемаха жилища по двама или трима. Наемаха по-големи апартаменти, за да може всеки да има отделна стая, като деляха кухнята и санитарния възел. Сега масово търсят самостоятелни жилища”, обясни Александров. Това обаче не е показател, че родителите могат да си позволят по-големи разходи за студента, а само, че младото поколение е станало по-разглезено и нищо не му се отказва.  

Цените зависят от мястото на жилището, както и от обзавеждането, като наемът в центъра е около 50 лева по-висок, отколкото в крайните квартали. Двустаен в центъра на Пловдив в момента се отдава малко над 300 лева, ако е със стари мебели и елуреди, и между 500 и 600 лева - ако е с ново обзавеждане. В кварталите същото жилище в нови мебели е 400-450 лв. месечно. Най-търсени от студентите са боксониерите, за които са склонни да дават между 250 и 300 лева наем на месец.

„През 2016-2017 г. беше големият скок в наемине. Сега не може да се говори за някакво сериозно увеличение. Ако има такова, то е с 20-30 лева на месец”, коментира брокерът.