"Считаме, че затварянето на булевард  "Цар Борис III Обединител" за толкова време ще създаде сериозни проблеми в организацията на движението в Пловдив, ала можем единствено да изразим мнение", това посочи шефът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков.

Припомняме, че основното трасе в центъра на Пловдив ще бъде затворено за срок от 20 дни заради строежа на голямата сцена за откриващото събитие на Европейска столица на културата. Булевардът ще бъде затворен поетапно още от Коледните празници, когато трябва да започне монтажът. За 12 януари е анонсирано същинското официално откриване, а след това ще е необходима около седмица за демонтажа на кулата.  

Завършват ремонта на бул. „Цар Борис III Обединител” и веднага го затварят за 20 дниОт 27 декември до 17 януари основната артерия ще е затворена за откриването на ЕСК

Директорът на пловдивската полиция Атанас Илков посочи, че областната дирекция е посъветвала Община Пловдив да не се пристъпва към такова мащабни затваряне,  тъй като движението в града ще бъде напълно парализирано, предвид затворения "Гладстон", липсата на обход в посока "Мария Луиза" при новата пътна връзка, където движението стана еднопосочно, както и ремонти в други отсечки на града. Това от своя страна ще се превърне в основа за напрегната шофьорска обстановка, съпътствана от пътни инциденти. 

Все още не е изкристализирал начинът на организация на движението и начертаването на обходни маршрути по време на въпросното затваряне на централния булевард и тунела. На въпроса дали не може МВР-Пловдив да повлияе на решението, Илков бе категоричен, че няма как да наложи "вето". 

„По-принцип ние имаме функцията да дадем становище, но основните решения ги взима общината. Най-ощетени ще бъдат нашите служители, които ще висят на минусови температури дни и нощи затова, че някои неща не се съгласуват предварително с нас и не се съобразяват с нашето мнение", посочи Илков и допълни, че въпреки че от тяхна гледна точка такова затваряне е необмислено, тяхното становище не е особено меродавно в ракиите на талкова мащабно събитие като Европейската столица на културата. 

Ново 20: Пускат подлеза на „Гладстон“ най-рано през март„Цар Борис Обединител“ трябва да бъде завършен до един месец.

Към този момент няма изглед решението на администрацията за затварянето на булеварда да се промени. Атанас Илков посочи, че междувременно се извършват действия по организация на охраната и осигуряването на обществения ред в Пловдив по време на самата церемония за ЕСК 2019, като събитието изисква мащабна междуведомствена работа, тъй като се очаквеа огромен наплив от хора. 

До няколко седмици полицията в Пловдив трябва да е финализирала детайлите по подготовка и организация на безопасно предвижване и опазване на реда, а информацията за цялостните действия на службите в периода около 12 януари да бъде представена публично.