Във все още незатихналата еуфория около постиженията и перипетиите на  Кубрат Пулев на професионалния ринг, нека си спомним за един от първите ни професионални боксьори, тръгнал от Пловдив. Бившият национал и настоящ президент на БК Юнайтед спорт Димитър Добрев-Мутата има 13 срещи като професионалист в полутежка категория, като и 13-те е спечелил с нокаут. От тях в официалната статистика фигурират само 10, но това не омаловажава постигнатото от бившия боксьор на Локомотив Пд.

Димитър Добрев – Мутата е роден на 16 август, 1973 година в Сливен и отрано тръгва по пътя на баща си, който също е бил боксьор – балкански и републикански шампион. Минах през доста спортове, опитаха се да ме отбият от бокса, но не успяха, спомня си Мутата. През 1986 година влиза в Спортното училище и започва да тренира в Локомотив при бронзовия медалист от Олимпиадата през 1968 година в Мексико Иван Михайлов. Едва в 9-и клас става капитан на националния отбор за юноши, дългогодишен шампион е на България. Има второ място на турнира „Дружба“, който навремето е с ранг на световно първенство. На финала губи от монголец, а шампионата е в Монголия и съответно решението на съдиите е меко казано спорно.

За олимпийските игри в Барселона през 1992 г. е титуляр в кат. до 71 кг, но след вътрешни скандали не е допуснат до Игрите, а във въпросната категория оставаме без представител. Луди, млади години, казва Мутата. Рано напуска аматьорския бокс във времето, когато се заклаща люлката на демокрацията в началото на 90-те години и всеки търси препитание и място под слънцето. Тогава се появява известният боксов мениджър от Пловдив Ивайло Гоцев, който докара един от противниците на Кобрата – Самюел Питър.

Търсеше хора за професионален бокс и се спря на 4-ма човека, единият от които бях аз. Другите бяха Мартин Кръстев, Коко Семерджиев – Тайсъна и легендата Ивайло Маринов, който отказа, разказва бившият боксьор. През 1994 година Мутата заминава за САЩ и гледа националите в Лос Анджелис на Роуз Боул по време на паметното за нас световно първенство. Кариерата му се превръща в постоянни пътувания до Америка и обратно, а в периода до 1999 г. Мутата изиграва 13 мача на професионалния ринг, които печели с нокаут. Стига до номер 8 в световната ранглиста, предизвиква втория Фабрис Теозо от Франция, но мачът му е отказан.

Играл съм с мексиканци, тъмнокожи, с един филипинец, спомня си Димитър Добрев. Боксирал е и в България – в гала вечери на Елените, в зала Универсиада в София, в залата на стадион Христо Ботев в Пловдив, където нанася тежък нокаут на американец. Имам нокаути с гонга – например един филипинки боксьор го нокаутирах още в 7-та секунда в Лос Анджелис в Олимпик Аудиториум – залата на баскетболния ЛА Лейкърс, разказва Мутата. В един момент е бил топ нокаутьор на категорията си в списанието Боксинг Магазин – човекът с най-бързите нокаути.

Имах реални шансове да стана световен шампион и исках да вървя нагоре. Фирмата Топ Ранк, с която имах договор, държеше правата на боксьори като Хектор Лопес, Мачо Камачо, Оскар де ла Оя, който бе спрян от най-великия боксьор Флойд Мейуедър, смята Мутата.

Не мога да бъда доволен от този период в професионалния бокс, защото съм човек, който не живее с компромиси, обичам нещата да ги докарвам до края. Не спирам по средата на пътя. Доволен съм от това, че си завоювах уважение в България и Европа и създадох много контакти – включително и с митичния мениджър Дон Кинг. Не можах да стигна до края и заради спречквания с мениджъри – това са сложни взаимоотношения. Бяхме млади момчета, мъчеше ни и носталгия. Не се изпълняваха части от договорите, но все пак с моя мениджър Ивайло Гоцев все още сме приятели, ходим си на гости, животът продължава, разсъждава Димитър Добрев.

През 1999 г. спира с бокса – едва на 26 години. Насочва се към бизнеса, в момента има доста фирми. Изградил съм добър холдинг, в който работят предимно момчета, които са били спортисти – от моите среди.

Преди 14 години решава да направи клуб – Юнайтед спорт. Отишъл в залата на Спортното училище, за да поддържа формата и като влязъл вътре му се доплакало. Нищо не беше пипнато. Играеха още с моите ръкавици, защото бяха надписани. Така направих и сега при откриването на новата ни зала преди дни – събрах децата и им надписах на всеки ръкавиците. Искам да върна старата дисциплина и методика, казва Мутата.

Клубът има държавни шампиони при мъжете – Николай Мутавски, който е играл с Тервел Пулев и едва на 19 години участва на световното в Азербайджан в тежка категория при мъжете. Можеше да стигне далеч в профи бокса - типичен нокаутьор – почти нямаше мач без нокаут. Имахме подготвен договор с промоутъра Рей Джоунс, но херния на кръста прекрати кариерата му едва на 22-23 години и в момента работи във фирмата ми. В един момент имахме 7 шампиони при подрастващите, разказва Димитър Добрев.

Боксьорите в Юнайтед спорт се готвят от бронзовия медалист от Мексико 68 Иван Михайлов и Стефан Панайотов, но Мутата им помага. В момента в клуба тренират около 25 деца. И отново имаме надежда в тежката категория – двуметровият единадесетокласник Пенчо Цветков, който няколко години подред е държавен шампион, казва бившиьг профи боксьор. Обновихме залата с подкрепата на Община Пловдив и смело мога да кажа, че в България в момента няма такова тренировъчно съоръжение, допълва той.

Извън бокса Мутата се радва на прекрасно семейство – съпругата му върти домакинската работа, дъщеря му Никол е в 6-и клас и е волейболистка на Марица. Синът му Антъни е в 8-ми клас и учи софтуеърни технологии в СОУ „Цар Симеон Велики“. Исках да го вкарам в залата, за да стане трето поколение боксьор, виждах голям потенциал в него, но технологиите повече го влекат. Насила хубост не става, завършва Мутата.