Млад пловдивски лекар бе подведен от пишман майстор. Месеци наред д-р Лъчезар Василев не получава мебелите, за които е платил. А мебелистът Росен Григоров измисля куп невероятни истории, за да не си свърши работата. Докато в крайна сметка не признава пред медика, че вече е похарчил парите му.   

През януари тази година Лъчезар Василев решава да си купи апартамент. Свързва се с брокера Иван Генев, който му намира жилище и през април докторът официално става негов собственик. „Иван ми каза, че неговата фирма „Хоум Инвест” предлага и довършване на апартаменти. И тъй като всичко с покупката беше наред, реших отново да му се доверя”, казва пред TrafficNews.bg д-р Василев. Обещанието на брокера било да намери майстори и мебелист и в рамките на месец и половина апартаментът да е готов. Тоест, до 15-20 май новият собственик трябвало да започне да се нанася.

Първо дошъл майстор, който довършил банята и тоалетната, поставил паркета и измазал стените. Междувременно Лъчезар се среща с мебелиста Росен Григоров, за да направи проект за цялостно обзавеждане. „Идеята беше поне спалнята и банята да бъдат готови до 15 май, за да се пренеса да живея в апартамента. Спалнята беше готова в този срок, банята – почти, с леки забележки, но до края на месеца работата в двете помещения беше финализирана”, разказва Лъчезар. 16 юни пък бил крайният срок за хола и кухнята. Новодомецът направил поръчка за кухненско обзавеждане на стойност 3000 лева, плюс аспиратор за 130 лева, диван за 1370 лева, холна маса – 330 лева, и секционен шкаф за 430 лева. 60 процента от сумата платил още на 25 май, а на 10 юни дал и остатъка от парите. И по този начин платил изцяло мебелите си, още преди да ги е получил, като броил на мебелиста 5250 лева. „Доводът беше, че трябва да бъдат закупени плот за кухнята, шкафове, материали. Реших на доверие да дам цялата сума за обзавеждането”, признава пловдивчанинът.

Обещанието на Росен Григоров било щом излезе бояджията, той да сглоби кухнята в рамките на не повече от четири дни. Да достави дивана и секционния шкаф и да излезе от апартамента. Майсторът свършил с ремонта на 16 юни  и идеята била най-късно до 20-и апартаментът да бъде обзаведен. Но това не се случило. Росен Григоров изведнъж се оказал изключително зает. Спрял да си вдига телефона и да отговаря да съобщенията във Вайбър. Започнали и оправдания, че трябва да се поръчват допълнителни материали за кухнята. Възникнали и проблеми с дивана, който трябвало да се върне на производителя заради фабричен дефект.

„В същото време той трябваше да постави мивката и смесителя в кухнята. След като ги свърза, се получи леко наводнение в апартамента. За щастие се прибрах на време и бяха наводнени само плочките, не беше стигнало до паркета. Той пак започна да обяснява, че ще дойде да оправи проблема. На два пъти идва, но така и не успя да спре теча. Пак не можех да се свържа с него. И така в рамките на една седмица се разправяхме с мивката”, спомня си Лъчезар. В крайна сметка потърсил друг майстор.  

„Започна да ми писва от всичко това. Казах на мебелиста, че съм изключително недоволен от некачествената работа и от забавянето в сроковете. И пожелах да подпишем договор за неустойка. Сключихме го на 2 юли и в него бе вписано, че ако до 4 юли не бъде завършен напълно обектът, дължи неустойка в размер на 5% за всеки просрочен ден. Към днешна дата тази неустойка вече е 100%. Съответно апартаментът все още не е довършен”, въздиша Василев.  Впоследствие той разбира, че договорът не е истински, тъй като изписаният булстат е несъществуващ – вместо 9 има 10 цифри. А след още куп лъжи, с които го засипва мебелистът, в крайна сметка си признава, че е изхарчил парите за дивана и холната маса. Казал, че парите му трябвали за други обекти. Но успокоил, че чака плащане от друго място и веднага ще поръча диван.

„Тези хора – Иван Генев и Росен Григоров, бяха изключително некоректни към мен. Обещаха, че апартаментът ми ще е готов за месец и половина, а вече минаха повече от три месеца и половина и жилището ми не е готово. Бил съм измамен със сумата, която е била изхарчена за други разходи. И не съм си получил цялата поръчка. Редно е да ми бъде варната сумата от 1700 лева за диван и холна маса, за да си ги закупя от друго място”, казва лекарят. Освен парите за липсващите мебели, по закон му се полага и неустойка в размер на 5000 лева. Той обаче е склонен да направи компромис и да намали сумата за неустойката на 1500 лева.

Според него Григоров съвсем умишлено го е измамил. Затова отказва да комуникира повече с него, както и с Иван Генев и е решен да търси справедливост в съда. „За мен тази сума не е малка. Не съм някакъв милионер, лекар съм. Изтеглил съм кредит, който ще изплащам много години. И буквално се молех на тези хора да ми довършат  жилището, но те не проявиха никакво състрадание”, казва измаменият мъж. В началото на тази седмица той дори сменил ключалката на апартамента си, тъй като се страхува и за живота си.

Пред наш репортер Иван Генев обясни, че няма никакви бизнес отношения с мебелиста Росен Григоров и е изключително притеснен от случилото се. „Аз препоръчах на Лъчезар хора, с които съм работил и досега не съм имал проблеми. Нямаме никакви финансови или договорни отношения с него. За разлика от Росен, който не си вдига телефона, включително и на мен не отговаря, аз постоянно съм във връзка с Лъчезар. Изключително неприятно се чувствам в тази ситуация и се опитвам да помогна, с каквото мога.  И се чувствам неприятно, че Лъчезар има такива обвинения към мен”, коментира Генев. Той обясни, че с Росен Григоров се познават повече от 10 години. И двамата са родом от Първомай. Препоръчал го, тъй като досега бил коректен с клиентите и никога не е създавал проблеми. Но сега бил възмутен от поведението на Григоров и готов да съдейства по всякакъв начин, за да може Лъчезар Василев да си получи парите.

Мебелистът Росен Григоров пък отрече да се е опитвал да измами д-р Василев. „Да, имаше забавяне от моя страна, не си изпълних сроковете. Но не съм имал намерение да злоупотребявам. Получи се забавяне поради редица фактори – започнахме работа един месец по-късно и един месец вече се бавим в изпълнението. Което не е нещо толкова странно и нетипично. Случва се. Отнема време, за да бъдат произведени и монтирани мебелите. Със сигурност ще ги доставя, но не мога да се ангажирам със срокове. Постоянно нещо се обърква и не мога да приключа навреме. Надявам се да се случи възможно най-скоро”, заяви пред наш репортер Григоров. По неговите думи, не поддържа връзка с Лъчезар Василев, тъй като той не искал да разговаря с него. „Чух се с неговата адвокатка. Тя ми сподели, че той вече не иска мебелите, иска да получи пари. И този вариант ме устройва, въпреки че мебелите ми са готови за сглобяване. Просто трябва да доплатя дивана, за да го взема и да му го доставя”, твърди Григоров. Относно сгрешения булстат в договора му с Василев пък коментира, че не е наясно с този проблем, но не е давал умишлено грешен булстат. „Ще го погледна и ще направя нужната корекция. Но дали като пари, дали като мебели – той ще си получи това, което е поръчал”, обеща мебелистът.