Здравните власти в Пловдив обявиха, че на този етап грипна ваканция в града няма да има. Решението е взето преди минути, съобщиха от Община Пловдив. Ситуацията обаче може да се промени утре, ако се запази тенденцията с увеличаване броя на болните и отсъстващи ученици. 

От отдел „Образование” и Регионалната здравна инспекция в Пловдив следят ситуацията. 

"При регистриран пик, РЗИ дава своето разрешение за обявяване на грипна епидемия, а Общината решава дали да обяви грипна ваканция", съобщи пред TrafficNews.bg д-р Коларова от РЗИ-Пловдив.

„Към 15 януари нивото на заболеваемостта продължава да бъде високо на територията на Пловдивска област. Остават в сила ограничителните мерки. Учебните занятия при учениците няма да бъдат преустановявани. Следим състоянието в училищата в областта. Ако в три последователни дни отсъстващите ученици в едно училище са над 30% процента от всички, директорите изпращат писмо към нас”, добави още Коларова.

В същото време пред кабинетите на общопрактикуващите лекари от сутринта чакат десетки пациенти. Опашки се извиха в големите ДКЦ-та.

Читатели разказаха, че са чакали между два и четири часа, за да минат през преглед.

Пред репортер на TrafficNews.bg директорът на "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Пловдив д-р Троянчева каза, че на този етап темата за ваканция не стои на дневен ред.

"Продължаваме да следим нивото на заболеваемост в Пловдив и областта. В зимния сезон сме, който е момент на повишаване на острите респираторни заболявания, така че няма как да очакваме нещо друго. Ако има сериозно влошаване, ще преценим, но за момента няма никаква промяна", увери д-р Троянчева, с което определено разби сърцата на бленуващите да изпразнят класните стаи. 

Цял клас от Руската излезе на “протест“: Искаме грипна ваканция! СНИМКА

Подробности по темата - ВИЖТЕ ТУК