Пловдив обяви четирите се приоритета през 2019 година още през декември, когато Общинският съвет прие 3-годишната строителна програма.  Най-важните обекти са ясни – „Модър-Царевец”, стадион „Пловдив”, плувен комплекс „Младост” и Дондуковата градина. За всички тях обаче в Капиталовата програма на Общината са заделени общо 2,8 млн. лева, макар общата им стойност 45 млн. лева. Откъде ще се намери финансиране, предстои кметът Иван Тотев да обяви при представянето на бюджета.

Решено: Дават 45 милиона за четири от големите проекти на Пловдив СНИМКИУпрекват кмета Тотев за хвърлянето на “бомба“ в бюджета на следващото управление

Все пак освен важните обекти, уличната инфраструктура е от първостепенна важност,а кметът обяви обектите, по които ще се работи през 2019-а година. Той каза, че голямото разкопаване в центъра е свършило, като се очаква работата да се прехвърли в периферията на града.

По кои пътни участъците ще се работи,  ако съдим по думите на кмета?

Може би двата най-големи проекта, за които има избрани изпълнители и се очакват дейностите да стартират скоро са за Кукленско шосе и Коматевския възел.

Парите за Кукленско шосе ще бъдат прехвърлени в Бюджет 2019, тъй като ремонтът трябваше да започне през есента на миналата годна, а проектът там се забави. Цялата стойност на реконструкцията е 6 млн. лева, а налични са половината от средствата.

Голям ремонт ще кипи и на трите булеварда, свързани чрез Коматевския възел. За поръчката също има избран изпълнител, като се очаква скоро да приключи и изборът на строителен надзор.  Тук средствата са 7,5 млн. лева, с които ще се ремонтира бул. „Христо Ботев” от Централна гара до Коматевския възел, Коматевско шосе и източното платно на бул. „Копривщица”, което е с паваж.

Друг важен проект, за  който има осигурено частично финансиране е Голямоконарско шосе. В бюджета на градските власти имаше 1 млн. лева от предходната година, а правителството отпусна 3,7 млн. лева на Община Марица за ремонта в нейната част.Целият проект е за 55 млн. лева, който ще се осъществява поетапно.

Частично пари има и за едното платно на булевард „Дунав”. То ще се прави по Водния цикъл на града.  Останалата част от булеварда ще се ремонтира от Община Пловдив, както и продължението му, който ще се влее в новия бул. „Северен”.

Обновяват продължението на основен пловдивски булевардОбщината подготвя за реконструкция и булевард „Дунав“

Напълно неясна обаче е съдбата на другите улици и булеварди, които градските власти определиха като приоритетни през 2019-а година. За част от тях има проекти, но не е ясно откъде ще дойде финансирането.

Ремонтират поетапно Коматевския възел, за да се избегне блокада на КючукаГолемият ремонт на трите булеварда за 7,5 млн. лева се очаква да стартира до края на годината

Така например готови проекти има за „Даме Груев” и „Рогошко шосе”. Това, което трябва за двата участъка е да се проведе обществена поръчка и да се намери финансиране.

Повече работа има по улица „Кукуш”, за която трябва да се изготви проект. Артерията е важна, защото трябва да поеме трафика при бутането на Бетонния мост.

Преобразяват улица в Кючука, която ще поеме трафика при дейностите на Бетонния мостУлица „Кушуш” ще откарва голяма част от автомобилите от бул. „Македония” към надлез “Родопи“

За друг анонсиран обект -  разширението на бул. „Васил Априлов” от Пещерско шосе до „6 септември” трябва да се направят отчуждителни процедури. В Бюджет 2018 бяха заложени 3 млн. лева за проекта, като се очаква те да бъдат прехвърлени към други булеварди, които бяха изброени.

Капиталовата програма на Пловдив вижте в линка:

Капиталовата програма на Пловдив е 60 млн., само 1,3 млн. за Модър-Царевец и ст. Пловдив вътреБюджетът на града е 303 млн. лева, но без преходния остатък