59 932 943 лева е капиталовата програма на Пловдив за 2019-а година, а целият бюджет е 303 млн. лева без преходния остатък. Рамката на бюджета е качена на сайта на Община Пловдив, а на 10 януари е неговото публично обсъждане.

Това, което прави впечатление, че 30 млн. лева от средствата в капиталовата програма са по европейски програми. В това число влизат програмите по „Региони в растеж” – социалната зона, която в момента се работи, както и предгаровия площад. С пари от Европа ще правим и компостираща инсталация за зелени отпадъци. На практика това е най-големият проект на градските власти, ако съдим по финансирането – 8,6 млн. лева.

Пловдивчани за ремонтите за 22 млн. лева: Хаос, блокада и съмнително качество ВИДЕОРайонният кмет Георги Стаменов обясни, че до пролетта зоната бъде финализирана

Последните пари от 30-млионния заем също ще бъдат усвоени, като Общината ще се разплати с „Щрабаг” за бул. „Северен”. Сумата тук е 9,9 млн. лева

Новият пловдивски булевард ще пресича целия „Северен”, правят кръгово с бул. „България” ВИДЕОБул. „Северен” ще започва от Моста на Адата и ще свързва Брезовско и Карловско шосе

Въпреки че градските власти заложиха четири големи проекта, които трябва да се изпълняват тази година, средствата за тях са повече от недостатъчни.

За стадион „Пловдив”, за който се очаква обществена поръчка за 15 млн. лева, има едва 300 000 лева. За Модър – Царевец, който се очаква да струва 12 млн. лева, парите са 1 млн. лева.  Толкова има и за плувен комплекс „Младост”, чийто проект е също за над 12 млн. лева. 500 000 лева са за Дондуковата градина, при нужни 3 млн. лева.

Пловдив ли ще е новата спортна столица на България? С 65 млн. строят стадиони, басейни и залиСпортните комплекси на града тънат в забрава, но през 2019-а започват сериозни инвестиции

 

Логиката е, че с тези средства ще започната процедурите и проектирането след тях. Това се очаква да отнеме поне 9 месеца. Когато проектите са готови, Общината ще трябва осигури финансиране – от местния бюджет или държавно финансиране. През това време трябва да се проведе и търга за терените до Братската могила, чиято стойност е над 20 млн. лева. Припомням,е че общинските съветници заложиха в решението средствата да отидат целево за „Модър-Царевец”.

Започват три големи проекта в най-зеления район на Пловдив, чакат и Модър-Царевец СНИМКИИзграждат многоетажен паркинг, лесопарк и проектират нова връзка между Прослав и Коматево

В строителната програма на Общината са заложени 3,3 млн. лева за многоетажния паркинг в „Западен” , част от средствата за новия лесопарк на 660 дка, също и спортната зала на бул. „Дунав”. За разширяването на Рогошките гробища средствата са 1 млн. лева.

За отчуждаването на имоти са заделени 2 млн. лева . Впечатление прави, че в бюджета има 2,3 млн. лева за закупуването на нови метометачни автомобила за ОП „Чистота”. 2,5 млн. лева са  за площад „Централен”.

В новия бюджет ще бъдат прехвърлени средствата, които не бяха усвоени през годината. Един от най-големите проекти е реконструкцията на Кукленско шосе, за които имаше осигурени 3 млн. лева. Още 3 млн. трябваше да фигурират и Бюджет 2019, но поради прехвърлянето им вероятно втората вноска ще се отложи за 2020 година.  Пари ще бъдат прехвърлени и от втория етап на бул. „Васил Априлов”, който все още не е стартирал.

Върнаха проекта за Кукленско шосе, започват го най-рано през пролеттаПоръчката е на стойност от 5,9 млн лева