Електромобилите – колите на 21 век все по-често се забелязват по улиците на развитите европейски градове. В норвежката столица Осло например жителите се стремят да продават старите си автомобили и да ги заменят с електромобили, защото по този начин пазят природата чиста. В последните години броят на електромобилите в града е нараснал тройно. Станции за зареждане има по няколко на всяка улица. Собствениците на колите ползват безплатно паркинг, не плащат за зареждане на колонките и са освободени от данъци, които в скандинавската държава са в пъти по-големи от българските.  

За да се превърне Пловдив в града на електромобилите, са нужни няколко неща. Задължително е изграждането на станции за зареждане на всяко паркомясто. Паркирането и зареждането трябва да са безплатни на общинските места. Нужно е и насърчаване на шофьорите да закупят коли, които ще пазят природата от вредни емисии. 

В Пловдив вече тръгнаха първите коли с електричество, като пример за това даде Общината, която закупи електромобил, с който служителите от ОП „Паркиране и репатриране“ поставят и демонтират скоби на неправилно паркираните коли в „синя зона“.

Слагат скоби по колите в Пловдив с електромобил СНИМКИНовата машина, закупена от Общината, вече влезе в действие

Станции за зареждане обаче има на много малко места. Едно от тях е Мол Марково тепе, където има монтирани две станции за зареждане на електромобили. 

Появиха се първите две станции за електромобили в търговски център в Пловдив! СНИМКИЕлектромобилите – колите на 21-ви век, вече ще могат да зареждат в Мол Марково тепе

Наскоро Община Пловдив обяви, че започва да се бори с мръсния въздух като раздава безплатни климатици срещу връщане на старите отоплителни уреди. Дали обаче няма да е по-успешна кампанията, ако вместо климатици, общината раздава електромобили срещу стари коли? 

Пловдивчаните с електромобили зареждат безплатно колите си за три годиниДве зарядни станции, дарени от ЕВН, ще предоставят услугата

Въпрос на време е да разберем.  

Ето как пловдивчани ще могат да се сдобият с безплатен климатик или друг вид отопление ВИДЕООбщина Пловдив бори мръсния въздух с ликвидиране на печки и котели на твърдо гориво