Ремонтите, заложени в грандиозният проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по "Региони в растеж", възлизащ на стойност над 22 млн. лева, продължават в пълна сила. Въпреки идеалната цел на такова мащабно начинание, дейностите на фирмите изпълните създаде не малко напрежение сред хората в двете основни карета на реконструкция - зоната зад Водната палата и Аджисан махала.  Благоустрояване, озеленяване, паркоустройство и рехабилитации на уличната и тротоарната мрежа са основните елементи от многомилионния проект. Тези дейности обаче са съпътствани от поредица от злопоучия. 

И от двете страни на бул. "Шести септември" се случиха инциденти, които гражданите си обясняват с лоша организация на работа. 11-метров бор се стовари на улица „Георги Мамарчев“, като по всяка вероятност причината е в унищожена коренова система на дървото при ремонтните работи. Недалеч на ул. "Стойчо Мушанов" зееща шахта причини сериозни телесни повреди на пловдивчанка, имала нещастието да падне в нея. Общото становище на фирми и институции бе, че обезопасителните съоръжения са откраднати, ала това не рефлектира върху резултата.

Преди седмица на връх Коледа, дърво, преминало през санитарна сеч, чийто корени са оголени отново при ремонтите, се стовари върху кооперация на улица "Хъшовска". По общо правило за негативните дела, отговорността или е обща или е ничия, така че в никой от случаите не бе излъчен виновник. 

Проблемите с ремонта обаче далеч не се простират само в рамкиите на инцидентите. Оказа се, че улици бяха разкопавани едновременно, така че цели жилищни сгради да бъдат отцепени от пътната инфраструктура. На много места новите тротоарни бордюри вече са като дялкана с нож торта, от която липса повече от глазура. 

Поради тези причини, попитахме жителите на квартала, заключен между бул. "Марица", "Цар Борис III Обединител" и "6-ти септември", как гледат те на ремонта. Ето какво казаха пред камерата на TrafficNews.bg

По темета говорихме и с кмета на район "Централен" Георги Стаменов. От думите му стана ясно, че до пролетта всички участъци трябва да бъдат финализирани. С оглед избягване на напрежението, той бе категоричен, че са водени разговори с фирмите за по-добра оранизация на ремонтните дейности. 

"Истината е, че като влязат машините, предвид че на голяма част от улиците се сменя водопроводът и канализацията, след което се изгражда пътното платно и тротоарите, това неминуемо ограничава частично достъпа до домовете и офисите на гражданите, което  рефлектира в напрежение от създаденото неудобство. Именно това искаме да избегнем, затова с фирмите, спечелили изграждането на различните лотове, е направена уговорка, когато една улица е започната, да се завършат всичките ѝ части и чак тогава да се преминава на следваща. Подходът е такъв съобразно зимния сезон и за да не се блокира достъпът на хората до домовете им.  В крайна сметка обаче, когато един участък е в ремонт, трябва да сме малко по-компромисни, защото крайната идея е да се случи нещо добро, с което да се повиши качеството на живот на всички хора в тези зони", поясни Стаменов. 

Колкото до инцидента в зоната, районният кмет коментира, че се взимат всички мерки да не се допускат нови. 

"За съжаление се допусна един нелеп инцидент, в който предпазни ограждения и елементи, които са обезопасявали шахтите, са били откраднати от някой вечерта. В резултат на това една дама, която е преминавала по пътното платно и не е видяла, че липсва капак, и е пропаднала. Разговаряли сме с фирмите изпълнители и със строителния надзор, тъй като е техен ангажимент да обезопасят обекта. Те трябва да предприемат всички необходими действия такъв нелеп инцидент да не се допуска повече. Ако трябва ще наемат охрана, която да пази предпазните елементи, но да гарантира сигурността на гражданите", посочи Стаменов. 

Дърво падна върху кооперация в центъра на Пловдив СНИМКИЕкипи се опитват да обезопасят района

11-метров бор се стовари в центъра на Пловдив, по чудо няма жертви СНИМКИИнцидентът е станал на улица „Георги Мамарчев“, която е в ремонт

Пловдивчанка е в болница, след като падна в шахта СНИМКИ и ВИДЕОПо първоначални данни шахтата била необезопасена

Пловдивчани не могат да дишат от прах в центъра заради ремонт СНИМКИВсички коли, паркирани в района, са побелели

Защо една-единствена улица в центъра на Пловдив остава разбита и неремонтирана? СНИМКИИма строително разрешение за обекта, но трябва да бъдат отчуждени части от няколко имота