Надали има човек, който да не е чувал, че Пловдив е петият най-стар жив град в света и първи в Европа. Е, градът под тепетата е пети в още една класация и то е за големината на българските градове.

Оказва се, че градът, който е втори по население е далеч назад по територия. След София се нарежда Бургас, Варна, Русе и чак тогава Пловдив, показват последните данни.  Бургас на практика е двоен по големина на Пловдив със своите 254 квадратни километра. Той изпревари Варна, след като в последните години се образуваха  нови квартали. Варна е със 154 кв.км, а на четвърто място  изненадващо се нарежда Русе със 127 кв.км. Пловдив е с площ от едва 102 кв. км.

Основната причина за това е, че Пловдив „свършва“ веднага след жилищните или индустриални агломерации. Единствената останала земеделска земя под тепетата е край Прослав и Коматево, известна като местност „Терзиите“. И от двете си страни Пловдив е затиснат от двете изкуствени общини „Марица“ и „Родопи“, като подобни селски общини, без град в тях,  няма край нито един от големите градове.

 Това е и причината  големите компании, които отварят заводи край Пловдив да плащат данъците си в двете по-малки общини, тъй като Община Пловдив свършва с табелата на града. В същото време табелата на Бургас е на около 5 км преди първите постройки, а към това трябва да добавим и редицата села, които станаха квартали.

Ето и класацията по площ:

  1. София (492 кв. км)
    2. Бургас (254 кв. км)
    3. Варна (154 кв. км)
    4. Русе (127 кв. км)
    5. Пловдив (102 кв. км)
    6. Стара Загора (86 кв. км)
    7. Плевен (85 кв. км/

.