И последната следа от ерата на Кирил Рашков в Катуница днес отива в миналото- след двегодишно обжалване и отрицателен резултат, под челюстите на багера днес падна барбекюто на провъзгласения за ромски монарх. То е част от съборена по-рано хасиенда, осигурявала спокойна и прохладна през лятото почивка на многобройната фамилия. Тя се намираше в местността Изгорялата воденица край Катуница и беше един от деветте имота на цар Киро, издигнати незаконно.

Освен барбекюто, днес предстои да отидат в историята и лятната кухня и огради в дома на Събка, дъщерята на Рашков. Така шест години след вълненията, причинени от смъртта на две момчета в Катуница и погром над богаташките къщи, построени незаконно от цар Киро, Катуница премахва и последните следи от неговия престой там.

Впрочем протест в памет на починалите момчета се проведе и тази година, а докато багерите събарят и хората все още помнят, цар Киро и фамилия е на път да се настани на самия пъп на Пловдив.

Хотелът му, пригоден за жилищна сграда, се намира точно до Голямата базилика и със сигурност ще попадне пред очите на туристите. Докато той се ремонтираше, цар Киро, който в последните години е редовен абонат на съдебните зали и- отвреме навреме и на затвора, успя да си заработи ново обвинение- този път за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм спрямо двама журналисти от Пловдив.

Те проверяваха сигнал на хора, чиято ограда е непосредствено до хотела и които протестираха срещу изхвърлянето на строителни боклуци директно в двора им. Делото още се гледа.