В Пловдив протестиращите полицаи се събраха пред дирекцията на МВР в града, след което направиха шествие и флашмоб. Те се отказаха от блокада на движението, но раздадоха листовки на гражданите, в които обясняват исканията си.

Един от основните проблеми на пловдивската дирекция е недостигът на полицаи.

Как премина протестът – вижте във видеото на TrafficNews.bg:

Служители на МВР започнаха да се събират пред сградата на Областната дирекция на МВР - Пловдив. Протестът няма да нарушава обществения ред и няма да бъдат блокирани кръстовища. От дирекцията полицаите ще поемат към кръстовището на "Чифте баня", където ще раздават листовки на гражданите, за да разберат за какво действително се борят служителите на МВР като реформи, съобщи репортер на TNS.bg.

Те искат да стане ясно, че те не протестират за повече пари. Искат сигурност и нормални условия за труд. "Всичко това, което правим в момента са псевдо-реформи, които по никакъв начин не са съгласувани със служителите на МВР", заяви Борислав Мазнев, заместник-председател на пловдивския синдикат на МВР. Обещанията на министър Бъчварова, че ще се направи кръгла маса и ще се разгледат всички гледни точки, за да се направи реформата, така и не се е състояла.

По думите му има остър недостиг на редови полицаи, но вместо да се увеличи техният брой, администрацията бива раздувана и така се налива от пусто в празно. През последните години 8000 души са напуснали полицията. Според синдикалните организации са необходими поне 6000 нови души, които да гарантират сигурността на страната.

Намаляването на отпуската им с 5 дни по абсолютно никакъв начин няма да реши проблемите в сектора, категоричен е Мазнев. Това щяло да запълни едва 600 щата. Обвиненията към редовите служители, че с неизползваните отпуски те източвали системата били абсолютно неверни.

Самият Мазнев от последните 2 години не е успял да си вземе отпуската, тъй като не му я разписват и от работа няма кога да си я вземе. Той припомни, че всички главни секретари, включително и Бойко Борисов, са взели между 9 и 29 хиляди лева.

Според Силвия Радулска страната няма да може да реагира при каквото и да е бедствие или авария, защото на практика спасителните служби в България са закрити. В момента имаме 8 спасители, нямаме нито един водолаз, а редовите полицаи се пращат на границата, за да охраняват националната ни сигурност с палка и белезници, заяви тя.

Още новини четете ТУК

TNS.bg