Днешният ден е празник не само на лекарите. Той е национален празник, тъй като Иван Рилски Чудотворец е небесният закрилник на целия български народ. Това каза пред TrafficNews.bg ортопедът д-р Георги Кръстев, главен секретар на РК на БЛС – Пловдив. Д-р Кръстев е сред тазгодишните носители на наградата „Лекар на годината” за приноса си за развитието и утвърждаване авторитета на съсловната организация, която ще му бъде връчен днес в София.

След толкова години среща с болката на своите пациенти, лекарят признава, че все още вярва в чудесата. „Убеден съм, че има чудеса. И на своите колеги съм казвал, че нямам идея как се оправят тежко болни пациенти. В практиката си имам изключително тежки случаи. Тези хора стават част от твоя живот и ти от техния. Ставате едно семейство. И няма нищо по-хубаво от това да видиш тежко болен пациент да оздравее”, признава д-р Кръстев, който в продължение на два мандата бе председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив. 

Той със съжаление отчита, че ценностната система в последните години бе изместена, меркантилността изскочи, но в крайна сметка пред болестите всички сме равни. „За голямо съжаление, животът е политики, но хората от законодателната и изпълнителната власт разбират човешките мъки предизборно и когато са в опозиция, което е много лош рефлекс. Затова много пъти съм казвал: Нека да загърбим политическите си емоции и зависимости”, призова медикът.

Д-р Кръстев коментира и дебата за здравеопазването и промяна на здравноосигурителния модел. „Ние адмирирами започналия дебат. Единствено индивидуалната партида може да има контрол над спестяванията”, посочи специалистът. Тя трябва да е неприкосновена, с натрупване, унаследяване и право на преотстъпване на нуждаещи се с изричния подпис и съгласие на осигуряващия се. „Това е фонд, а не застраховане. Инвестиция в бъдеще за самите нас и нашите семейства”, уточни д-р Кръстев.