Ексцесии опорочиха  бойното шоу в Колодрума, в което мериха сили едни от най-добрите ни кик боксьори и боксьори. Сблъсъците станаха след очаквания с голям интерес двубой между фена на ЦСКА Владислав Кънчев от "ANIMALS" и Виктор Николов от "Lauta Army". Съдиите присъдиха победа на пловдивчанина, което вбеси около 200 фена на ЦСКА, намиращи се в залата. Веднага след това към ринга полетя стол, след което двете агитки започнаха да се замерят с различни предмети и да хвърлят бомбички. Стигна се до намесата на полицията, а след това агитките влязоха в директен сблъсък на паркинга пред залата. Пострадаха трима души, сред които един полицай и двама охранители от компанията Traffic Security , ангажирана от организаторите за мероприятието. 8 души са задържани за 72 часа в ареста, прокуратурата образува досъдебно производство.

Как се стигна до сблъсъците и какво е нужно, за да бъдат предотвратени подобни инциденти, разговоряме с управителя на Traffic Security Александър Апостолов.

 - Г- н Апостолов, как се стигна до ексцесиите в Колодрума?

 - След боксова среща между състезатели на Локомотив и ЦСКА, където има спорни решения на съдиите , според публиката на ЦСКА, присъжда се победата на състезател на Локомотив, след което фен от агитката на ЦСКА хвърля стол на ринга и после започват и други да хвърлят столове. Падат няколко от високите маси във ВИП зоната около ринга, чупят се чаши и бутилки. Фенове на Локомотив също започват да хвърлят предмети, включително една бомбичка и две ракети. Спорно решение на съдиите, според феновете на ЦСКА.

 - Как е реагирала охраната, осигурена от вашата фирма, в тази ситуация?

 - Охраната, която е била вътре , не са допуснали двете агитки да стигнат една до друга, изведена е цялата агитка на ЦСКА през изхода, който е обособен за тях. Работило се по това да няма паника, да се изведат деца, които са били в този момент в залата, жени , които са били уплашени и най- важното от наша страна е било двете агитки да не достигнат една до друга и да се стигне до пряк сблъсък.  В крайна сметка в залата няма размяна на удари между представителите на двете агитки.  Единственото , което има като провокации, е хвърлянето на предмети, които са били столове, бомбички  и чаши, които са били по масите. Охраната е обезвредила хора от агитката,  които са влезли зад барчето, взели са каса с кока кола в стъклени бутилки, които са били подготвени за хвърляне към другата агитка. Така че според мен охраната си е свършила работата абсолютно адекватно,  за което благодаря на служителите.  Не е допуснато сбиване, агитката на ЦКСА е изведена навреме,  помогнали са на деца в залата, извадили са дете, заклещено между седалките, агитката на Локо също не е допусната до противниковата агитка. Паниката, която е настанала за момент вътре, бързо е била овладяна. Всичко се е случило в рамките на не повече от 3 минути.   Имало е хора с гипс, с патерици, които са били изведени невредими. След това отвън на паркинга агитките са правили ексцесии, но там ние нямаме никакви правомощия да действаме. Така че това е максималното, което може да се направи в една такава ситуация.

 - В залата са били хвърлени бомбички, което  е недопустимо за спортно мероприятие на публично място. Как са били внесени вътре?

 - Много са вариантите. Ние сме позиционирали охраната от 17.00 в събота както е по план, разписан с организаторите и полицията. Залата е била отворена още от предишния ден. Влизали са състезатели, влизали са техни приятели, различни хора от различните клубове, доставчици на храна и напитки. Ние не сме правили оглед на залата в 17. 00, защото това не влиза в задълженията ни, нито пък имаме ресурс да проверим огромно съоръжение като Колодрума дали има скрити неща. Предвид начинът, по който работим, на 99% съм сигурен, че бомбичките са били предварително внесени.

 - Направен ли е физически контрол на влизащите хора от публиката?

 - Да, гарантирам, че абсолютно всеки, който е влязъл, е бил щателно проверен точно за такива предмети.

 - Всъщност колко охранители е имало в залата?

 - В Колодрума имаше общо 10 охранители плюс двама ръководители. Бяха отворени 3 входа, като на всеки вход имаше по двама охранители. В залата имаше още четирима охранители.  Двама от тях са пострадали – единият е с травма на главата, другият е с нарушен слух.

 - Достатъчна ли е била охраната за мероприятие от такъв калибър и с такава публика?

 - Достатъчна не е правилната дума. При една такава ситуация и 50 човека да бяха охранителите , пак трудно би била предотвратена. Защото в крайна сметка никой не може да предвиди  ще дойдат ли 250 човека от агитката на ЦСКА и 100 от Локото. Ако в залата имаше  5000 души, които са дошли просто да гледат шоуто и да се забавляват, такива ексцесии нямаше да има.  При условие, че има фенове , които са дошли да ги създават умишлено, защото това са провокации, създадени умишлено, никой не може да предвиди какво може да се случи. Работата на полицията е в една такава извънредна ситуация, при подаден сигнал от охранителната фирма да реагира, както и се случи. В случая полицията реагира много бързо и на 3- 4 минута след нашия сигнал, на място са пристигнали служители на реда.

Пак казвам – и 50 човека да имаше -положението нямаше да е по-различно.  Важно е, че няма пострадали тежко,  не е допуснат контакт между двете агитки, което щеше да е страшно и щяха да пострадат хора от публиката. Смятам, че в тази ситуация се подходи изключително адекватно и от страна на охраната , и от страна на полицията.

 - Кой и как определя каква да е охраната на едно такова събитие?

 - Това зависи най- вече от бюджета на организаторите. При такъв тип мероприятие и не само , чисто търговски всеки, който плаща за охрана, гледа да мине с възможно най- малко разходи., което е разбираемо. В случая организаторите са поискали от нас една бройка, ние сме я предоставили, след което сме направили план за охрана, който сме го съгласували със съответното районно, подписан е от началника на районното без рестрикции от тяхна страна.

- Смятате ли, че трябва да има по-строги критерии, при издаване на разрешенията на охрана на такива мероприятия?

- В момента издаването на разрешение за едно такова мероприятие е субективно и няма разписани правила.  Може да се направи и с 10, и 50 човека според плана за охрана. Дори ние да преценим, че бройката, която организаторът желае не е достатъчна, нямаме никакъв инструмент, с който да го задължим да наеме по-голям брой охранители.

 Според  мен  от полицията трябва  да наложат обективни критерии и те да са свързани с вида на мероприятието, степента на риска и броя на посетителите.  Ако мероприятието е спортно, където могат да се появят представители от различните агитки и да провокират насилие, трябва да има примерно – на 100 души – 10 охранители, на 200 – 20 и т.н.т.  , но трябва да има ясна норма, която да важи за всички.  Ние сме готови да участваме в обсъждане на такива критерии, но те трябва да бъдат инициирани от МВР.

- Можеше ли да бъде предотвратена самата провокация?

- Много са хипотетичните фактори.  Ако нямаше  бомбички, ако нямаше столове, ако нямаше чаши и бутилки, ако пропусквателният режим беше започнал в 9 сутринта, тогава можеше да къртят и хвърлят пластмасови седалки. Никой не може да каже как може да бъде предотвратено едно такова нещо. Може да бъде предотвратено ако е наситено с охрана и полиция. Но такава бройка организаторите със сигурност не могат да си позволят финансово ,предвид продадените билети за събитието.  Затова апелирам за въвеждане на строги критерии за охрана при мероприятия с повишен риск.

- Задържани са 8 души, по случая е започнало досъдебно производство.  Вашите служители разпитани ли са вече?

- Оказваме пълно съдействие на компетентните органи за изясняване на случая.  Охранителите, които са били на работа същата вечер вече са дали показания. Във фирмата също бе направена вътрешна проверка , при която не са констатирани нарушения.