Проектът "Tracking-System" на абитуриент от Образцова математическата гимназия в Пловдив достигна финал в българската част на Европейския конкурс за млади учени EUCYS, научи TNS.bg. Ученикът от 12 клас Виктор Даков спечели с мобилно приложение, измислено сред като се загубили с негови съученици в Истанбул.

Освен паричната награда от 1500 лева, Виктор извоюва и правото да представя страната ни в Брюксел наесен, когато са международните финали.   

Мобилно приложение подобрява безопасността на учениците и може да се ползва по време на екскурзии. При отдалечаване на повече от предварително зададената дестанция и радиус около нея звуков сигнал показва точната локация на картата. Идеята дошла на Виктор след екскурзия в съседна Турция. Той и негови съученички се изгубили . Настанала  голяма паника и ги търсили с полиция.

На първите три места заедно с този на Виктор са класирани следните проекти:

„Наличие на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства“ на единадесетокласничката Пресиана Маринова от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, която има амбиции да се занимава професионално с наука. Научната разработка представлява поредният пробив, който български млад учен прави в областта на алгебрата и крайните полета, като с нея на практика се подобрява съществуваща теорема. Очаква се проектът да придобие и международна известност.

Проект „Интелигентно земеделие“ на десетокласниците Иван Иванов и Василен Цветков от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ е сред първенците. Проектът представлява система за мониторинг и управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения. С него на практика човек може да се грижи през телефона си за растенията си вкъщи, докато е на почивка. 

Още новини ТУК

TNS.bg