8 заведения в ЖР "Тракия" са получили заповеди да съборят навесите върху общинска зема, които те са превърнали в заградени помещения, в които се пуши. Срокът, в който трябва да реагират е 14 -дневен. Въпросните ресторанти и барове преди време са получили разрешителни за построяване на навеси, но в последствие те са ги направили самостоятелни помещения, затваряйки ги с найлони или стъклопакети. 

Заповеди за събаряне са изпратени на "Дестини", "Куцото магаре", "Мястото при Бат Жоре", Сръбския, "Аморе" и "Далия", "Шеф Хаус". Всеки от тези обекти е обособил място за пушене, което е в разрез със Закона за здравето, който забранява пушенето в закрити помещения. В някои от случаите в "пушалните" има повече места за клиенти, отколкото в основната част на заведенията. 

Преди две седмици в районното кметство е проведена среща между кмета Костадин Димитров и собственици на обекти в района. Била е припомнена забраната за тютюнопушене, а през уикенда са е имало проверки в много от заведенията. Срещу "Дестини" има и няколко жалби за нарушаване на нощната тишина, подадени от живеещи в комплекс "Гербера".

Собствениците на заведения в квартала настояват да бъде променена общинската наредба и в районите извън центъра да им бъде разрешено да изграждат закрити преместваеми обекти. От районната администрация смятат, че трябва да се търси компромисен вариант, така че да не се удря върху бизнеса. 

Собствениците на част от заведенията вече са обжалвали заповедите в Административен съд и чакат решение.