Четири двойки ще си кажат „да” в Деня на влюбените 14 февруари в Пловдив. Младоженците са избрали да се венчаят на връх празника на любовта и виното. Още четири ще се врекат във вечна вярностна 29 февруари, който съществува в календара веднъж на 4 години. 

„Записванията започнаха от рано за тези дати”, съобщиха за TNS.bg от общинското предприятие „Радостни обреди” в Пловдив.

14 е в неделя, а 29 в понеделник. За деня, който съществува само във високосна година, каквото е 2016, желание да сключат брак са изявили Димитър и Екатерина, Иво и Анна, Десислава и Мурай и Васил и Александра.

„Искахме датата да е запомняща се и по тази причина избрахме именно 29 февруари”, обясниха двойките избора си. При една от тях първата крачка за сключването на брак е направила дамата.

Интерес към 14 и 29 февруари се наблюдава и в градовете София и Варна, но в Пловдив броят на двойките, които искат да се венчаят тогава е най-голям.

Другата специална дата, на която се очакват голям брой младоженци е 16.06.2016 година. Засега само една двойка е изявила желание да сключи брак на тази дата в Пловдив.

Как пловдивчанка предложи на гаджето си брак по време на футболен мач миналата седмица - ВИЖТЕ ТУК

Най-романтичните предложения за брак през последната година и половина - ВИЖТЕ ТУК Едно от тях е това на Христо и Жанета, които виждате на снимката по-горе. 

ИСТОРИЯТА на Деня на влюбените 

Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце.

През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространението на Интернет в началото на 21 век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща. В последните години празникът на влюбените стана актуален и в България. 

TNS.bg