Миналата година Тоби можеше спокойно да се превърне в служител на месеца – журналист, който да сложи в малкия си джоб абсолютно всички, защото само за месец успява да публикува близо 40 000 статии за резултатите от изборите в Швейцария.

Има една малко подробност. Тоби не е човек. Тоби е изкуствен интелект.

Технологията, която може изкуствено да генерира текст, започва да показва някои много притеснителни неща за света, в който ни предстои да живеем. В който вече живеем, ако трябва да сме откровени.

Това означава едно много простичко нещо - изкуственият интерект навлиза все повече в ежедневието ни, автоматизира голяма част от работата, която допреди това се вършеше от човешка ръка. Изкуственият интелект закрива поетапно голяма част от професиите, особено в сферата на производството.

Изкуственият интелект, обаче, посегна на нещо, което не мислихме, че може да се случи. Заради природната интелигентност, емоционалната интелигентност, която хората притежаваме. Заради способността ни да изкарваме нещо от един контекст и да го прилагаме в друг.

Затова си мислихме, че журналистиката ще остане недосегаема. След като изкуственият интелект не може да се справи с фалшивите новини, не може да ги разпознае, не може да различи лъжата от истината, то значи ние трябва да го правим, нали?

"Ставаме свидетели как потенциалът на изкуствения интелект или роботожурналистиката навлиза все повече в редакционните зали по целия свят", твърди Деймиън Радклиф, преподавател в университета в Орегон, цитиран от АФП.

Системите могат да предложат бързина, точност и потенциал, да подсилят редакциите с по-скромни възможности, да намалят напрежението, на което са подложени журналистите, които винаги трябва да представят бърза и проверена информация.

Роботите нямат за цел да заменят репортерите или редакторите, а да ги освободят от най-монотонните задачи, като например отразяването на спортните резултати и резултатите на компаниите.

В редакцията на вестник "Вашингтон пост" програма на име "Хелиограф" например позволи на всекидневника да отрази повече от 500 предизборни надпревари след 2014 г.

Според Джереми Гилбърт, който работи в изданието, "ботът" може по-бързо да отрази резултати и да актуализира статии успоредно с промените в информациите, което да позволи на журналистите да се концентрират върху други задачи. Реакциите в редакцията са като цяло позитивни, твърди Гилбърт.

Остава въпросът: Това ценна помощ ли е, или е по-скоро заплаха?

Вестник "Атланта джърнъл-Конститюшън" например използва роботожурналистически екип, за да разкрие 450 случая на медици, изправяни пред лекарски организации или съдилища за сексуални посегателства, от които на близо половината продължава да им е разрешено да практикуват.

Вестникът използва инструмента с изкуствен интелект "автоматично изучаване" ("machine learning"), за да анализира всеки отделен случай. Резултатите от работата впоследствие бяха проверени от журналисти.

Според данни на "The New York Times" близо една трета от съдържанието на големият гигант Bloomberg News е създадено с помощта на автоматизираната технология Cybirg - изкуственият интелект може да направи "дисекция" на финансови доклади в секундата, в която те се появят, а това улеснява работата на голяма част от журналистите.

През февруари изследователи от организацията за изучаване на изкуствения интелект "Оупън Ей Ай" (OpenAI) обявиха, че са разработили толкова добра програма за автоматично създаване на текстове, че за момента са решили да я запазят в тайна.

Според тях програмата може да бъде използвана за създаване на статии с фалшиви новини, кражбата на самоличност онлайн и автоматичното разпространение на фалшиви новини в социалните мрежи. Мередит Брусард, преподавателка по роботожурналистика в университета в Ню Йорк, не вижда непосредствена заплаха в изкуствения интелект.

За момента програмите се занимават с "най-досадните" статии, отбелязва Брусард. "Няколко работни места ще бъдат автоматизирани, но общо взето не се тревожа, че роботите ще доведат до апокалипсис в редакционните зали", казва тя.

А Джереми Гилбърт от "Вашингтон пост" уверява: Вестникът разполага с "невероятен екип от репортери и редактори и ние нямаме намерение да ги заменяме".