Вашият ум и компютъра може да са се доближат един до друс с още една стъпка. Във вторник Илон Мъск обяви, че неговият невротехнологичен стартъп, Нералинк, се надява да започне да имплантира устройства в човешкия мозък още през следващата година.

"Надяваме се да имаме иновацията, имплантирана на пациент преди края на следващата година", каза Мъск на пресконференция, на която даде информация за напредъка на системата.

Мъск е инвестирал 100 милиона долара в тайната компания от основаването ѝ през 2016 г., според The ​​New York Times. Neuralink събра някои от водещите в света невролози към базата си в Калифорнийския университет в Дейвис.

Мъск обясни, че системата Neuralink ще позволи на малкия чип - наричан интерфейс на мозъчна машина - да бъде имплантиран в мозъците на желаещите субекти и ще позволи на хората да постигнат "симбиоза с изкуствен интелект".

Малките чипове с размери приблизително 4 mm на 4 mm ще бъдат проектирани да стимулират невроните - или нервните клетки в човешкия мозък, които комуникират с други клетки като използват малки гъвкави нишки на електроди. Всяка електродна нишка ще бъде вкарана с помощта на прецизен робот в процедура, която ще бъде безопасна и безболезнена.

"Това не е като голяма операция - това е нещо като еквивалент на лазерна операция на око (LASIK)", уточни Мъск.

Той призна, че футуристичната система ще отнеме време, за да получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата.

Технологията може да се използва за лечение на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон и в крайна сметка може да "запази и подобри" мозъчната функция. Илон Мъск поясни, че чиповете Neuralink ще бъдат 1000 пъти по-ефективни от останалите системи за стимулиране на електроди.

Докато някои възхваляват опитите на Мъск да създаде следващото поколение мозъчно-компютърна връзка, експертите твърдят, че свръхестеството около сложната система все още не може да бъде оправдано.

Филип Хейлер, лекар, който основава Neurofeedback Neuroboost, каза пред Business Insider миналата година, че такива системи идват с рискове, включително увреждане на мозъка, възпаление и белези.

Как обществото и службите ще приемат идеята и до колко тя ще се реализира успешно, предстои да разберем.