Българска камера лети към Луната. Апаратът е построен изцяло с българско участие и е монтиран на израелския космически апарат "Берешит".

На 21 февруари "Берешит" е изстрелян от космодрума Кейл Канаверал във Флорида от американската компания "Спейс Екс".

Летящата към Луната камера е от линията Bobcat, създадена във фирмата на Петко Динев от Казанлък, който е доктор на науките в САЩ. Освен на конструкцията, сънародникът ни е автор и на кода, и на схемите на пътуващия в Космоса оптически уред.

Всички платки на камерата са тествани у нас, насищането на компоненти върху тях също е направено в България, камерата е сглобена в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, също от българи. Работещи зад океана наши сънародници направили трасировката на платките.

Българската бордова камера направи "селфи" и засне Земята от разстояние 37,6 хиляди километра на националния ни празник Трети март.

Снимката е толкова хубава,че ясно се вижда Австралия, съобщи израелското дружество "Спейс Ай Ел", което ръководи мисията, съобщават от БТА.

Очаква се "Берешит" да достигне орбитата на Луната на 4 април и на 11 април да кацне на земния спътник. По думите на Динев камерата, която работи на батерии, ще започне да снима непрекъснато, щом кацне.

Той обаче прогнозира, че на Луната оптичният уред постепенно ще се самозагрява и след време ще се разруши. Затова камерата е конструирана така, че да издържи минимум два дни на територията на единствения естествен земен спътник и да запечата максимално количество кадри.