Българска игра с добавена реалност, от типа на световно известния „Pokemon Go“, ще се развива в старозагорския парк Бедечка, който е заплашен от застрояване. Играта, наречена „Бедечко“ (игра на думи от български и английски BeDechko – бъди дечко), смесва физическата, приказната, технологичната и добавената реалност, споделят създателите й от проекта „Заралаб“.

Физическата реалност от хиляди дървета, река, животни, пътеки и алеи в старозагорския парк ще се смеси с приказни добавки като фосфоресциращи камъчета, миниатюрни къщички или пък изкуствени водни лилии. Технологичната реалност ще изгради мрежа от сензори, които ще отчитат движения, състав на вода, температура и други данни, а добавената реалност ще наслагва художествения свят върху всичко това през апликация за смартфони и таблети, пише technews.bg.

„В една вълшебна гора, до една вълшебна река, живееха малки и странни същества. Бяха зелени, също като тревата и листата, където играеха на криеница по цял ден. А вечер се изкатерваха в къщички на клоните или пък се криеха в хралупите на дърветата. Те си нямаха имена, но си имаха бодлички. И с тези бодлички улавяха, сякаш антени, всичко наоколо – говора на дърветата, песните на птичките и ромоленето на вълшебната река…” – така започва историята на този фентъзи свят, създаден за деца от 8 до 14 години и техните родители.

Малчуганите влизат в ролята на „бедечковци“. След вековен сън те трябва да спасят заспалата гора като изпълняват приказни мисии на различни видове дървета, които оживяват пред очите им, благодарение на технологиите.

„Искахме да създадем игра, която да социализира, възпитава и ангажира, но преди всичко да забавлява“, казват разработчиците от „Заралаб“. ИТ специалистите създават проекта безвъзмездно с помощта на млади художници от „Скеч клуб Стара Загора“ и с подкрепата на един от най-обичаните детски автори – Никола Райков, който е и сценарист на играта. Днес в Стара Загора се провежда референдум за съдбата на парк Бедечка, където се развива и действието на играта. Ако парка бъде запазен, то първата версия на играта „Бедечко“ ще бъде готова още това лято.