Предложението на Националната природонаучна фондация на Китай изисква анализ на механиката на конструиране на „свръхголям космически кораб с километри дължина“ според първоначален доклад на South China Morning Post. С други думи Китай току-що съобщи на света, че се интересува от изграждането на космически кораб, дълъг километри. Да, километри.

В доклада се отбелязва, че това конкретно усилие е част от голям стратегически космически проект, който ще гарантира „бъдещото използване на космическите ресурси, изследването на мистериите на Вселената и оставането на дългосрочна орбита“. Според схемата на проекта, споделен от фондацията, работата се ръководи от агенция под ръководството на Министерството на науката и технологиите.

Сякаш този мащабен проект не е достатъчно впечатляващ, та това е само един от 10-те други предложени изследователски проекта, публикувани по-рано този месец от отдела по математика и физика, който планира да финансира разработката на общо пет проекта с максимален бюджет, еквивалентен на 2.3 милиона долара.

Идеята предполага, че модулният космически кораб ще изисква много изстрелвания за доставка на материали и също така ще се сглоби в Космоса, тъй като той ще тежи твърде много и ще бъде твърде масивен, за да бъде изстрелян от повърхността на Земята. Следователно изследователите, участващи в проекта, са изправени пред важно предизвикателство. Те трябва да намалят теглото на космическия кораб, за да намалят общия брой изстрелвания, необходими за извеждането на частите му в Космоса, и да рационализират строителните разходи, за да отговарят на бюджета на страната. Те също така трябва да оптимизират контролните възможности на конструкциите, за да ги предпазят от килване, вибриране или изкривяване по друг начин по време на сглобяването.

Китай наистина постепенно започна да засилва космическата си програма и вече показа на света какво може да постигне през май, когато стана втората страна, която успешно кацна на Марс - само две кратки години след като направи същото с различен космически кораб от другата страна на Луната. Страната също започна да сглобява своята космическа станция Tiangong през април тази година, като още няколко модула са планирани за изстрелване на нискоземна орбита чрез тежката ракета Long March 5. Към момента най-важният компонент, тежащ около 22 тона, е планиран да се превърне в основен жилищен блок за тайконавтите на борда на станцията, като той трябва да бъде завършен през следващата година.