Навигационна система за обувки, която помага на хората със слабо зрение да се ориентират в обществени пространства, бе представена преди броени дни от японската новостартираща компания Ashirase.

Иновацията се състои от две основни части. Едната, разположена вътре в обувката, има вибриращи пластини, втъкани в ивица текстил. Другата част е отгоре на обувката и отговаря за стартиране на навигационно приложение, в нея е и батерията за захранване на вибриращите пластинки.

Устройството работи чрез комбиниране на данни от GPS с карта, на която се очертава дестинацията. Докато човекът върви, той бива инструктиран накъде да продължи – чрез вибрация в лявата или в дясната обувка. Ако вибрират и двете обувки, това е знак да спре (например на кръстовище).

Според производителя, устройството е предназначено за хора с увредено зрение, а не за напълно слепи. То може да се монтира на голямо разнообразие от стандартни обувки.

Освен това джаджата допълва други визуални средства, като например бял бастун, като в същото време не разсейва човека. Тъй като не борави със звуци, устройството позволява на потребителя да чува добре всички сигнали от заобикалящата го среда – звуци на автомобили, разговори на хора и др.

Изненадващо или не, разработката е лансирана от Honda. Миналия месец японската компания стартира програма Ignition като начин да помогне на своите служители да комерсиализират идеите, които имат, за нови потребителски продукти. Ashirase е създадена по тази програма.

Фирмата се оглавява от Ватару Чино, измислил новото навигационно устройство, след като тъща му – жена с увредено зрение – загинала, тъй като се подхлъзнала и паднала по стръмен и голям насип.

Чино използвал опита си като инженер по научноизследователска и развойна дейност на приложения за автоматизирано шофиране , за да проектира ново помощно устройство за пешеходци със зрителни увреждания.

Honda очаква устройството да излезе на пазара някъде през 2022 г. Джаджата ще се доставя заедно с абонаментна услуга за комуникации.

Източник: technews.bg