Новият флагман на Apple, юбилейният iPhone X, обявен тази седмица, ще се продава от началото на ноември на цена от 999 долара. Специалистите по епълски устройства побързаха да изчислят стойността на компонентите на устройството, която се оказва над два пъти по-ниска.

Сумарната стойност на компонентите, от които е направен iPhone X, възлиза на 412,75 долара за варианта с 256GB памет, сочи публикация на китайския ресурс ichunt.com, цитиран от technews.bg. Най-скъп е OLED дисплеят с диагонал 5,8 инча, произведен от Samsung – той струва 80 долара.

Следващият скъп компонент е флаш паметта, която се оценява от експертите на 45 долара, а 3-те гигабайта оперативна памет струват 24 долара. Прословутият 10-нанометров чип Apple A11 Bionic, произведен от TSMC, коства 26 долара на Apple, докато 3D сензорът струва 25 долара, а стъклото за лицевия панел добавя още 18 долара.

В сумарната стойност не влизат разходите за производство, логистика, изследвания и разработки, уточнява китайският източник. Предварителните поръчки за iPhone X започват на 27 октомври, като версията с 64GB памет ще струва 999 долара, а моделът с 256GB ще се предлага за 1099 долара.