Шведският автопроизводител „Волво” започва постепенно да замества традиционните двигатели с вътрешно горене с електрически. Това ще го направи първата традиционна автомобилна компания, която се обръща изцяло към производство на „зелени” коли. Този ход изглежда доста смел, тъй като в глобален мащаб продажбите на електрически автомобили са под от 1% от общите продажби за 2016 г.

„Технологията е готова, цената е подходяща и нашите клиенти са готови”, обяви обаче шефът на отдела за нови разработки във „Волво” Хенрик Грийн, предаде БТВ. Дали това е така, тепърва ще се разбере. Въпросът за „зелените” возила определено е на дневен ред само дни преди срещата на Г-20 в Хамбург, която ще бъде съсредоточена върху промените в климата.

Китай, като един от най-големите замърсители на природата в глобален мащаб, се очаква да потвърди ангажимента си към Европейския съюз в борбата с климатичните промени.

Обявената от „Волво” промяна на производството е най-вероятно повлияна от китайските собственици на компанията. Китай е държавата с най-много продадени електрически автомобили за 2016 г. – 507 хил. от общо 863 хил. за целия свят.