Настъпващото застудяване и наближаващата зима са изпитание за шофьорите, особено неопитните. По този повод от "Ауто медия" дават няколко ценни съвета. Първо, спешно трябва да се прегледат чистачките. Ако те са на повече от 10 000 км, то с голяма доза сигурност може да се предположи, че е дошло време за тяхната смяна. Критерият, че са за изхвърляне е, ако чистачките ви оставят непочистени участъци от стъклото, след като са преминали през тях. Преди тръгване да се почистват фаровете, гласи съвет №2. 

От дъжда и калта по пътя те се зацапват и тяхната ефективност намалява. Тест, проведен от германски експерти, показва, че с чисти фарове обикновено се вижда на разстояние от 55 метра. Ако са зацапани, дистанцията намалява с 3 метра, а ако са много мръсни - с повече от 10 метра. Слагайте си сигналната жилетка, ако ви се наложи по една или друга причина да спрете край пътя, особено в тъмната част на деня или при дъжд, е съвет №3. Човек със светлоотразяваща жилетка се вижда на разстояние от 100 метра. 

А този, който е облечен в обикновени дрехи, се забелязва едва на 55 метра. Не натискайте газта при мокър асфалт е правило №4. Опитайте се да не бързате, намалете скоростта, следете маркировката и внимавайте, особено на места, където се е натрупала повече вода. Аквапланингът е една от най-опасните ситуации, които възникват на пътя през този сезон, обясняват препатили шофьори.