Компанията Toyota организира виртуално медийно събитие, на което обеща да осигури „най-безопасната мобилност“ в света. Тя ще бъде реализирана с помощта на нова технология за самостоятелно управлявани автомобили и тяхна свързаност помежду им и с обкръжаващата ги действителност.

Проектът носи името „Генезиз“, като първата стъпка от него е внедряването на нова система за подпомагане на шофирането. Тя ще бъде поставена на пътническите автомобили на компанията до края на тази година. Компанията също така заяви, че е готова да представи и напълно самоуправляващ се прототип, но не разкри подробности за него.

В Toyota отчитат факта, че традиционните автомобилни производители са изправени пред конкуренция от страна на Apple, Amazon и Sony и за това компанията ще използва техния подход при създаване на следващо поколение автомобили.

Начело на проекта е бившият специалист по роботизирани технологии в Google - Джеймс Куфнър, според когото Toyota има сериозно предимство заради мащаба при събирането на данни. Те ще бъдат много важни при разработката на софтуер с изкуствен интелект, като за това ще се използват десетките милиони автомобили на японския производител по целия свят.

"Това всъщност е само началото. Тепърва започваме с нашите технологии и иновации, за да променим света“, каза Куфнър, пише "Investor".