Европа е отчела с 55% по-малко продажби на автомобили заради кризата с коронавируса и ограничителните мерки на континента. Регистрираните превозни средства през последния месец са 567 308. За същия период през изминалата година, по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители, са регистрирани над 1 200 000 возила. 

По данни на асоциацията пазарите във всички страни от ЕС бележат спад, но най-голям е той в Италия. Там продажбите са намалели с 85.4 процента - до едва 28 326 автомобила, предава "Франс прес".

Френският пазар също понася огромен удар със спад от 72.2 процента. В Испания продажбите са спаднали с 69.3%. 

По-малко пострадала е Германия, където ограниченията не бяха толкова тежки. Там спадът е 37.7%. 

През първите три месеца от тази година продажбите бяха с 25.6% по-малко, в сравнение с миналогодишните. Закупени са общо 2.48 милиона коли. Всички производители са пострадали от кризата, но най-тежко остава положението за "Фиат Крайслер", чиито продажби са намелели със 76.6%. Печалбите на компанията са пряко зависими от италианския пазар. 

Фолксваген продължава да бъде на върха сред европейските производители. Пазарният дял на компанията дори се е увеличил с 26.6% през първото тримесечие. Автомобилният гигант е отчел малко повече от 660 000 продажби.