В средата на януари 2018 на търг в Скотсдейл ще бъде продаден уникалния Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen. Между октомври 1939 и май 1941 г. той служи на Адолф Хитлер като негово парадно возило, съобщава Worldwide-auctioneers.

Дизайнът на този конкретен автомобил е направен специално за Хитлер, като участие в поръчката е имал и Ерих Кампке, личният шофьор на Фюрера. Super Mercedes, както е познат този модел, разчита на 30-милиметрово бронирано предно стъкло, подсилени панели на каросерията, както и специална защитна секция над задната част на салона, която може да бъде отворена или затворена.

От модела са били произведени 203 екземпляра. Към днешния момент от Offener Tourenwagen са останали само пет съхранени автомобила, като три от тях са в ръцете на частни колекционери. Подобни машини са имали императорът на Япония Хирохито, кралят на Норвегия, както и диктаторите Антонио ди Салазар и Франко.

Автомобилът е оборудван със 7,7-литров редови двигател с 8 цилиндъра, генериращ 230 к.с. мощност. Скоростната кутия е 5-степенна механична. Предното окачване е независимо, а спирачките на четирите колела са барабанни.

Въпросният двигател е впечатляващ, тъй като осигурява на серия 770К (K=Kompressor) впечатляващите над 160 км/ч. Тя е непосилна за конкуренти от калибъра на Bugatti  Type 41 Royale, 16-цилиндровите Cadillac и Marmon, Packard Twelve, 12-цилиндровите Hispano-Suiza и Lagonda, Rolls-Royce Phantom III.

Mercedes-ът на Хитлер е иззет от американската армия през 1945 г. и изпратен в САЩ. Машината сменя собственика си няколко пъти след продажби на търг. Била е член от колекцията на казино Imperial Palace в Лас Вегас, както и в музея в Чикаго.

Стартовата цена на модела не се посочва. Знае се само, че 10% от продажната цена ще бъде преведена на обществени и образователни програми, занимаващи се с темата за Холокоста.