Ръководството на Nissan Motor Corporation, което изпитва финансови проблеми на фона на разпространението на коронавирус, възнамерява да намали производствения си план с 1 милион автомобила. Това се съобщава от Ройтерс с позоваване на висши източници в компанията.

Nissan започна да изпитва проблеми още преди пандемията да засегне сериозно автомобилния пазар, припомня агенцията. Още тогава беше решено да се откаже от агресивния план за развитие, приет от президент Карлос Госн. Сега, когато много фабрики за автомобили в света трябваше да бъдат спрени, ситуацията само се влоши.

Съвсем наскоро корпорацията произвеждаше 7-8 милиона автомобила годишно, а последната справка беше цифрата от 6 млн. Сега, плановете за преструктуриране на Nissan до март 2023 г. предполагат, че компанията ще достигне годишни продажби от 5 милиона автомобила. И като се вземат предвид последствията от коронавируса, този показател може да падне още по-ниско.

Очевидно е, че секвестрирането на производството ще доведе до значително намаляване на капацитета в света. Според агенцията това ще означава затваряне на още три или четири монтажни предприятия и премахване на хиляди работни места в допълнение към вече обявените планове за намаляване на труда с 10%. Решението също ще се отрази негативно на доставчиците и дилърите.

Крайната цел на Nissan е да повиши лентата за оперативна печалба от 0,9% (както беше през третото тримесечие на 2019 г.) до 6%. Но дори това ниво, все още е по-ниско от това на водещите производители. По-специално при Toyota и Volkswagen маржът се колебаеше в рамките на 8%. Nissan вече поиска от големите японски банки 4,6 милиарда долара за смекчаване на последиците от пандемията.

Окончателното решение за намаляване на производството и капацитета все още не е взето. Компанията заяви, че продължава да работи по план за преструктуриране и може да публикува подробностите си през май. Не е известно кои конкретни централи на Nissan ще бъдат застрашени от затваряне.

Корпорацията има производствен обект в Санкт Петербург, който произвежда кросоувъри Qashqai, X-Trail и Murano. В момента компанията е спряна. Очаква се възобновяването на работата на 30 април.