От средата на 2022 г. всички нови автомобили на пазара на ЕС ще трябва да бъдат оборудвани с модерни системи за безопасност. Светът прие днес регламент за общата безопасност на моторните превозни средства и защитата на пътниците, с цел значителното намаляване на жертвите по пътищата, съобщава БНР.

Според новите правила всички моторни превозни средства, в т.ч. камиони, автобуси, микробуси и високопроходими превозни средства, ще трябва да бъдат оборудвани със системи за безопасност, сред които интелигентно регулиране на скоростта, улесняване монтирането на блокиращо устройство при употреба на алкохол, предупредителни системи за сънливостта и вниманието на водача, аварийни стопсигнали, записващи устройства за инциденти. 

За леките автомобили и микробусите ще се изискват допълнителни мерки за безопасност. Те включват усъвършенствани системи за аварийно спиране, аварийни системи за поддържане на лентата, разширени зони за защита на главата от удар, които могат да смекчат нараняванията при сблъсък с пешеходци и велосипедисти. 

Камионите и автобусите ще трябва да бъдат проектирани и произвеждани така, че значително да намалеят зоните без видимост около тях. Те ще трябва да бъдат оборудвани и с модерни системи за засичане на пешеходци и велосипедисти в непосредствена близост.