Mercedes обяви, че е постигнала споразумение с китайската Geely Holding Group за съвместно сътрудничество за производството на "премиум и интелигентни електрифицирани" смарт автомобили, предаде Reuters. Всяка от двете компании ще инвестира по почти 389 млн. долара всяка в производствената мощност, която ще бъде базирана в Китай, а юридически тя ще се нарича smart Automobile Co.

Начинанието вече е одобрено от регулатора в страната, а новият завод ще се намира в град Нингбо. Както и бранда Mercedes-Benz, брандът "смарт" е собственост на Daimler AG.

Новите електрически смартове ще се произвеждат само в Китай, но съдружието ще има офиси за продажби и в Германия. Съвместната дейност ще бъде оглавена от ръководителя на Geely Тонг Ксиангбей, като всяка от двете компании ще има по трима представители в борда на директорите на smart Automobile Co.

"Новото поколение смартове ще бъде проектирано от международната мрежа на Mercedes-Benz и разработено от мрежата на Geely", посочват от китайската компания в прессъобщение. "Като част от програмата за развитие, портфолиото от смартове ще бъде насочено към бързо растящия сегмент B, което е в унисон с позиционирането на бранда, фокусирано изцяло в премиум сегмента на електрическите и свързани превозни средства."

През последните години Geely премина през скоростна експанзия. Преди десетилетие компанията придоби бранда Volvo от Ford, а към 2018 г. притежава почти 10% от Daimler. Само преди месец техните конкуренти Great Wall Motor и BMW обявиха, че ще произвеждат електромобили Mini в Китай, която е и най-големият пазар за превозни средства, които не са задвижвани от двигател с вътрешно горене.

Източник: Money.bg.