Японският автомобилен гигант Toyota е продала тихомълком дела си в американския производител на електрически автомобили Tesla миналата година, прекратявайки 6-годишното партньорство между двете компании, съобщи говорителка на японския концерн в понеделник, цитирана от CNN.  Продажбата на дела установява твърдо Toyota като конкурент на Tesla, каза Масахиро Акита, анализатор на японския автомобилен пазар в Credit Suisse.

“Toyota
първоначално имаше силна репутация с хибридните си електромобили. Но сега пазарът я смята за изоставаща компания в бизнеса с електрически коли и може би Tesla е лидерът, от гледна точка на имидж на бранда или репутация. Сега Toyota трябва да възстанови предишната си позиция“, допълни Акита.

Продажбата е част от редовния преглед на инвестициите на
Toyota, съобщи говорителката, като допълни, че договорът между двете компании за съвместно производство на електромобили е изтекъл през 2014 г.  Toyota и Tesla обявиха партньорството си за първи път през май 2010 г. - месец преди първоначалното публично предлагане на Tesla. Двете компании постигнаха сделката в момент, когато установени концерни се конкурираха за създаването на по-екологични модели.

В рамките на сделката Toyota се съгласи да купи акции на Tesla на стойност 50 милиона долара и двете компании се договориха да си сътрудничат в производството на електромобили. Tesla купи също завода за сглобяване в Калифорния, който беше част от съвместно дружество между Toyota и GM.

Производството на моделите Toyota RAV4 съвместно с Tesla започна скоро след това, но партньорството беше прекратено през 2014 г. заради конфликти. През ноември 2016 г. Toyota обяви, че ще увеличи собствените си усилия за производство на електрически автомобили до 2020 г., като създаде собствена компания за развитието им. В съобщението Tesla не се споменаваше.