Броят на електрическите превозни средства по пътищата в целия свят е нараснал до 2 милиона през 2016 г. Преди това, през 2015 г., също бе отчетен значителен ръст. Това сочи скорошен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Китай остава най-големият пазар на електромобили – в страната се продават повече от 40% от електрическите коли в света. С повече от 200 милиона електрически двуколесни превозни средства и над 300 хиляди електрически автобуси, Китай е световен лидер в областта на транспортната електрификация.

Китай, САЩ и Европа са трите основни пазара, на които се падат над 90% от всички продадени в световен мащаб електрически превозни средства. Разпространението на електромобилите на някои пазари е доста бързо. В Норвегия, например, делът им през миналата година възлиза на 29% от пазара – най-високия процент в света. Следват Холандия с 6,4% и Швеция с 3,4%.

Преходът към масово използване на електрически превозни средства се очаква да приключи през следващото десетилетие, пише technews.bg. Прогнозота сочи, че към 2020 г. по световните пътища ще се появят между 9 и 20 милиона електрически машини, а до 2025 г. броят им може да нарасне до 40-70 милиона единици.

Властите в големите градове се опитват да насърчават закупуването на електрически превозни средства, тъй като това ще доведе до намаляване на нивото на замърсяване на въздуха, се посочва в доклада Global EV Outlook 2017. В Париж, например, стартира мрежа от пунктове за наем и зареждане на електромобили, в рамките на програмата Autolib. Лондон, от своя страна, насърчава използването на електромобили при влизане в централната част на града.