Спряното производство на електронни чипове бави производството на автомобили и на камиони, съобщиха от Асоциацията на автомобилните производители и оторизираните представители в България (ААП).

Произведените чипове се пренасочват към други сектори на икономиката заради масовото въвеждане на дистанционната работа като мярка за борба с вируса, обясни Георги Загоров от Асоциацията на автомобилните производители и оторизираните представители в България.

"Миналата година производствените капацитети на чипове се насочиха към черната техника, таблети, компютри, защото по време на пандемията хората се прибраха вкъщи, купиха с нови лаптопи. Миналата година автомобилното производство беше много силно ударено от коронавирусната криза и технологичните фирми насочиха своите чипове към електрониката. Сега обаче автомобилното производство си иска чиповете, които обикновено му се предоставят, тъй като тази година има голямо търсене. Хубаво, ама чипове продължават да се търсят и в другите сфери и няма производствен капацитет. Един автомобил въобще не може да тръгне при липса на чип в скоростната кутия".

През миналата година от бранша отчитат спад на продажбите до 30 процента. Очаква се до края на тази година да се възстановят нормалните продажби на автомобили и камиони, посочи още Георги Загоров.