Хората са различни, ето защо техните предпочитания в любовен план също са различни. Един от най-странните, но и същевременно ефективни съвети по отношение на срещите, може да се окаже пренебрегването на концепцията „моя тип“.

Когато говорим за любов, обикновено всеки човек се привлича от определен „тип“ хора. И докато физическите характеристики са само една част от пъзела, личностните качества също могат да бъдат ясно дефинирани. Днес „избирането“ на партньор е улеснено, защото много приложения и сайтове имат опцията за филтриране на потенциални любовни съвпадения именно по физически признаци или начин на живот.
Защо обаче е полезно да се срещате с някой, който не попада в графата „моя тип“? Какви са предимствата на този на пръв поглед нестандартен любовен подход?

Имате повече възможности

Ако искате да се срещате само с един определен тип хора, това е силно ограничаващо. Всъщност извън „вашия тип“ може да има човек, който е много по-подходящ за връзка с вас. Разбира се, това не означава да понижавате стандартите си или да правите нещо, което изобщо не желаете. Всъщност трябва да отворите ума си и да дадете шанс и на други хора.

Преценявате по-добре

Ако излизате само с хора, които според вас са „идеалния тип, вие ги оценявате нереалистично. Това е така, защото давате оценка на база своите предпочитания, а не на личността, която се открива пред вас. Това, което вече ви е познато, невинаги е най-доброто за вас. Колко по-хубаво би било да дадете шанс на едни взаимоотношения да се развият бавно и естествено и да може да прецените човека отсреща такъв, какъвто е наистина.

Може да прекъснете нездравословен модел

Това не важи във всички случаи, но много хора се ръководят несъзнателно от свой нездравословен любовен модел. Срещата с някой, който е извън обичайния тип, може да помогне да прекъсване на този нездравословен модел. Примерите за нездравословни модели са разнообразни – винаги попадате на хора, които не са готови да се обвързан сериозно, емоционално недостъпни са, имат проблеми (които вие искате да „поправите“). Ако забелязвате сходства във взаимоотношенията си, работата с подходящ терапевт може да бъде полезна.

Излизате извън зоната си на комфорт

Ако типът е съсредоточен главно върху физическите характеристики, на заден план отиват други много важни неща за човека. Кой е той – какви са силните и слабите му страни? Ще се отнася ли с вас правилно? Склонен ли е на компромиси? Страхува ли се да обича?