Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно в социалните мрежи. Всичко се промени.

Ето до каква разносметка достигна hera.bg.

Общуването, връзката с нас самите, приятелствата ни, забавленията. Работата с технологиите е такава, че те са средство, но ние правим избора как да го ползваме.

Ако ползваме смартфона и социалните мрежи за работа, това е приемливо - много голяма част от добре платените и актуални професии днес са свързани с онлайн търговия, маркетинг и няма какво да се лъжем - социалните мрежи са един огромен битак, на който всеки продава както и каквото може.

Ако ползваме смартфона и социалните мрежи за общуване с близки, това също е приемливо. Съученици, стари колеги, родителите ни - особно важно е, ако живеем в чужбина и наистина не искаме да губим връзка.

Ако ползваме смартфона и социалните мрежи за нашите хобита, за развиващи ни дейности, благотворителност, свързване в общности по интереси, също е приемливо. Социалните мрежи направиха възможно мигновеното намиране на хора, споделящи нашите страсти по туризма, изкуството, благотворителността. Координирането на действията, организирането на събитие е по-лесно от всякога.

Но! Ние просто губим мярката! Първото нещо сутрин е да погледнем известията си, това е и последното вечер. "Цъкаме" докато сме с приятелите си, на масата по време на вечеря. Споделяме интимни подробности с хора, които бегло познаваме. Ровим се в живота на хората, сравняваме се с тях, с техните връзки. Ако държим на може би вече старомодната близост, способността си да се свързваме очи в очи, да споделяме тревогите си и някой да ни прегърне истински за утеха. Ако искаме нашата връзка (не само любовна) да е истинска, дълбока, пълноценна - трябва да променим начина, по който гледаме на социалните мрежи и да се научим да се контролираме.

Отложете постепенно проверяването на известията сутрин. Прегърнете човека до вас, обърнете му внимание, гушкайте се и се протягайте на воля. Ако няма време за това, се съсредоточете върху общите ви сутрешни ритуали. Задължително да изпиете кафето заедно и да обсъдите предстоящия ден е един такъв ритуал. В социалната мрежа няма да намерите нищо по-вълнуващо толкова рано сутрин от прегръдката и усмивката на любим човек. Пристрастени ли сме към смартфоните?

Не прекалявайте със споделянето на моменти от вашия общ и интимен живот. Ако имате неудържим порив да се снимате над две чаши кафе, хванати за ръце, да разменяте музикални поздрави с десетки емотикони, да се тагвате постоянно в разни постове, замислете се - защо ви е да го правите. Не се чувствате уверени във връзката си, трябва да убедите приятелите си в мрежата, че вашата връзка е съвършена и те трябва да ви завиждат ли?

Оставете важните и вълнуващи неща за разговорите на живо с любимия човек, с приятелите си. Интимността, близостта не са само секс. Интимност е, когато се чувствате красиви и секси, да се покажете такива на човека, в когото сте влюбени. Моментът, когато искате да сготвите нещо специално за някого, той да е единственият, който го е видял. Да, щастието се споделя. Понякога искаме да оставим някои мигове някъде там, като в дневник, като в снимка на рамка на стена. Но нека това останат редки и ценни събития, вместо ежедневие.

Установете правила, ако усещате и двамата, че сте пристрастени. Ако работата е свързана със социални мрежи, нека активността ви там да има работно време и да не го прекрачвате. След 7 часа - да няма безцелно скролване. На масата - без телефони. Уикенда - без "цъкане" до среднощ. Вместо това - след 7 часа филм, настолни игри, среща с приятели. На масата - вкусна храна, разговор, смях. Уикенда - време сред природата, екскурзия, мързелуване само двамата у дома.

Дръжте телефона извън спалнята. Ако не се налага да работите през социална мрежа, махнете приложенията на съответната от телефона и се логвайте през настолен компютър или лаптоп. Излизайте и без телефон навън. Изобщо както се е нанесъл настойчиво в живота ни, така проявете настойчивост и го поставете на мястото му - средство за улесняване на комуникация, да, но нека тя отново е очи в очи.

Просто присъствайте. Нито е любезно, нито е нормално да си с някого и да поглеждаш постоянно в телефона си. Това е недвусмислено послание - с теб ми е скучно, там е по-интересно. Ако трябва, тръгнете си от тази ситуация или разберете защо изпитвате нужда да гледате в телефона, вместо да си говорите, но просто не го правете, обидно е. Присъствайте пълноценно в тези моменти. Живите хора определят реалността, не фалшиви емоции и търсещи внимание непознати.

Защо е социалната мрежа? Почесване на свръх егото ни, търсене на внимание, създаване на фалшив образ, който трудно се поддържа в реалността. Връзките ни страдат от това. Те стават все по-повърхностни, мълчаливи, празни. Заменени са от "цъкане", скролване", сталкване". Баровете станаха все по-тихи, спалнята - все попразна, парковете - все по-мъртви. Може би такава е епохата, но ние правим епохата. Ние продължаваме да търсим, въпреки всичко, физическата близост, смеха, който се отразява в очите на жив човек, на не емотикон в монитора.