Какво представляват упражненията на Кегел, как се практикуват, колко често трябва да правите упражненията на Кегел и за какво помагат? 

За пръв път през 1946 г. д-р Арнолд Кегел говори за система от упражнения за стягане, подобряване еластичността и контрола на мускулатурата на влагалището, уретрата и ануса (или иначе казано мускулите на тазовото дъно, познат в медицината като Pubococcygeus).

Как да изпълнявате упражненията на Кегел?

Кои всъщност са мускулите, които трябва да тренирате? Опитайте се да спрете струята по време на уриниране или пъхнете пръст във влагалището и стегнете мускулите около него. Е, точно тези мускули трябва да тренирате чрез упражнения на Кегел. А самите тренировки се изразяват в стягането, задържането за няколко секунди (5-10_ и отпускането на мускулите на тазовото дъно (отново за 5-10 секунди) и така няколко повторения.

Правете упражненията на Кегел няколко пъти на ден (3 тренировки по 20-30 повторения са добро начало). След около 4-6 седмици, когато мускулите за заякнали, може да увеличите честотата на тренировките както и продължителността на задържането на мускулите в стегнато положение.

За правилното изпълнение на упражненията на Кегел може да използвате комплекст от вагинални конуси с различна големина и тежест, които се поставят във влагалището и целта е да ги задържите известно време тем. Апаратурата Биофидбек (медицинска сонда, която се вкарва във влагалище) също помага да контролирате правилно мускулите.

  • Хубавото на упражненията на Кегел е, че могат да се правят буквално навсякъде и по всяко време и никой няма да разбере.
  • При упражненията на Кегел трябва да стягате само мускулите на тазовото дъно, без да напрягате мускулите на корема.
  • Важно е да бъдете системни, за да имат ефект упражненията.

Какви са ползите от упражненията на Кегел?

  • Подобряват еластичността, силата и контрола на влагалищната мускулатура, което помага естественото раждане да мине по-леко и бързо.
  • Упражненията на Кегел имат положителен ефект при инконтиненция на урина и хемороиди (два често срещани проблема при бременност). Упражненията на Кегел дават свободата на бременните жени да кихат, кашлят и да се смеят без да се притесняват от неволно изпускане на урина.
  • Тренирането на мускулите на тазовото дъно оказва благоприятен ефект след раждане – за по-бързо заздравяване и възстановяване.
  • Стягането на влагалищната мускулатура подобрява кръвоснабдяването там долу, повишава чувствителността на G-точката, в резултат на което удоволствието от секса е по-голямо, а достигането до оргазъм – по-лесно (и не по-маловажно е, че упражненията на Кегел спомагат за изпитването на по-силни и разтъсващи оргазми).
  • Спомагат за предпазване от изсипване на половите органи (например след раждане).
  • Упражненията на Кегел подобряват ерекцията при мъжете и предпазват от импотентност.
  • Помагат на мъжете, които имат проблем с прекалено бързата еякулация.

Източник: rozali.com