Изследване, публикувано в Архивите на сексуалното поведение, открива защо жените симулират оргазъм. Изследователите са интервюирали 462 хетеросексуални жени и са идентифицирали три често срещани причини, поради които жените лъжат, че имат оргазъм.

Да задържат партньора

Еволюционната психология обяснява феномена на фалшивия оргазъм като стратегия за задържане на мъж. Мъжете искат партньорът им да се наслаждава и да изпитва оргазъм, а жените действат само за да угодят на партньора си.

Изследванията показват, че жените, които се страхуват, че партньорът им ще им изневери, са по-склонни да симулират оргазъм.

Да задоволят партньора

Много жени се съгласяват, че мъжете трябва да знаят какво искат партньорите им и как да ги задоволят, но ако една жена смята, че удоволствието на партньора й не е пълно, ако тя не изпитва оргазъм, тогава тя ще играе.

Но има и друг проблем. Често разликата между това дали жената иска да получи оргазъм за собствено удоволствие или дали смята, че трябва да зарадва партньора си, влияе върху това дали всъщност ще го има.

Защото няма причина да не се действа

Има много предразсъдъци, свързани с пола, включително, че жените са твърде чувствителни или че мъжете трябва да се грижат за тях. Ако жените имат предразсъдъци относно своя пол, такива убеждения могат да повлияят на решенията им дали да фалшифицират оргазъм или не.

Изследванията показват, че жените, които имат отрицателни полови убеждения и тези, които не уважават мъжете, са по-склонни да получат оргазъм.