Въпросът звучи абсурдно и буди смях. Но пристрастеността към секса си е зависимост като всяка друга. Ежедневно ни заливат рекламни материали със сексуален подтекст и това не помага. Но как да прецените дали сексуалните ви нужди са в рамките на нормалното или сте прекрачили границата на здравословното желание.

Психолози и сексолози работят върху отговора на този въпрос. Едва могат да се произнесат конкретно със 100% точност. Но все пак са установили някои насоки.

Какво представлява сексуалното пристрастяване?

То е подобно на алкохолната и наркотичната зависимост, при която зависимият изпитва неистова нужда да получи дозата опиат или алкохол. Много често тези разстройства остават недиагностицирани, защото много малко хора търсят специализирана психологическа помощ.

Пристрастяването към секса води до натрапчива нужда от безконтролни сексуални взаимоотношения, много често дори с непознати партньори. В изключително тежките случаи може да става дума за секс с деца, животни, дори неодушевени предмети. За да успокоят нуждата си при липса на партньор, сексуално зависимите се обръщат към порно филмите и мастурбацията в пъти повече, в сравнение с нормалните фенове на тези дейности.

Симптоми и признаци на сексуално пристрастяване
Въпрeки чe вce oщe нямa oфициaлни критeрии зa диaгнocтицирaнe нa ceкcуaлнaтa зaвиcимocт, лeкaри и изcлeдoвaтeли oпрeдeлят рaзcтрoйcтвoтo, кaтo изпoлзвaт критeрии:

  • Таен сексуален живот – в много от случаите сексуалните маниаци имат връзка, дори семейство и деца, но през „свободното си време“ се впускат в безразборни сексуални актове. И тук не става дума просто за изневяра, а за неистова нужда от сексуално преживяване, различно от това с интимния партньор.
  • Компулсивна мастурбация – както знаем, мастурбацията веднъж-два пъти в седмицата се смята за нормален и дори здравословен акт. Но какво бихме казали за мастурбация преди работа, по време на работа, в тоалетната, в ресторанта, киното и къде ли още не? Мастурбация, която не може да бъде спряна дори и при мисълта, че закъснявате за ангажимент – това е своеобразен сигнал за сексуална зависимост.
  • Пристрастяване към порното – гледането на порно за вдъхновение е едно, но непрестанното гледане на порнография, е акт на патологично сексуално съзнание. Този вид пристрастяване много често води до болезнена неспособност за развитие в професионален план, тъй като вниманието на страдащия от такова разстройство бива изцяло обзето от порното.
  • Единственото, което вълнува ума им през цялото време, е сексът – сексуалните „наркомани“ се фокусират върху секса непрестанно. Дори когато не става дума за него, те намират повод да го включат в разговора. Обикновено ще познаете сексуалния маниак по все по-нарастващите девиантни сексуални поведения.
  • Незаинтересованост от последствията – всеки нормален човек проявява известна предпазливост към сексуалните актове. При зависимите налице е тотално игнориране на опасностите, които ги грозят от сексуалното им поведение.